Η κυβέρνηση του Ισημερινού αποφάσισε να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ρικάρντο Πατίνιο από το Κίτο.

Εξάλλου νωρίτερα η Βρετανία ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει στον ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ να φύγει από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, σύμφωνα με ένα σημερινό διπλωματικό έγγραφο του Foreign Office το οποίο εκδόθηκε έπειτα από μια συνάντηση χθες Τετάρτη μεταξύ του βρετανού επιτετραμμένου με μέλη της κυβέρνησης του Ισημερινού στο Κίτ


«Πρέπει να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι ότι αν ο Ασάνζ υποβάλει αίτημα για την παροχή ειδικής άδειας διελεύσεως, αφού έχει λάβει πολιτικό άσυλο (από τον Ισημερινό), θα το αρνηθούμε, σύμφωνα με τις νόμιμες υποχρεώσεις μας», αναφέρει το σημείωμα αυτό στο οποίο αναφέρθηκε ήδη από χθες το βράδυ η κυβέρνηση του Ισημερινού. Ο αυστραλός Τζούλιαν Ασάνζ, 41 ετών, κατέφυγε στις 19 Ιουνίου στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο ζητώντας πολιτικό άσυλο. Η Σουηδία έχει ζητήσει την έκδοσή του προκειμένου να δικαστεί για βιασμό. Ο ίδιος όμως εκφράζει το φόβο ότι αν τελικά εκδοθεί, η Στοκχόλμη θα τον παραδώσει στις ΗΠΑ όπου κινδυνεύει να καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη για τη δημοσίευση περίπου 250.000 διπλωματικών τηλεγραφημάτων από τον ιστότοπό του.


Ο Ισημερινός κατήγγειλε χθες, έπειτα από μια συνάντηση με τον βρετανό επιτετραμμένος στο Κίτο, την «απειλή» των βρετανικών αρχών να εισβάλλουν στην πρεσβεία του στο Λονδίνο προτού ανακοινώσει την απόφασή του σχετικά με το αν θα παραχωρήσει πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ. Στο σημείωμά του το Φόρεϊν Όφις επισημαίνει ότι ο νόμος του 1987 του επιτρέπει να ανακαλέσει τη διπλωματική ιδιότητα της πρεσβείας του Ισημερινού «ώστε να δράσει και να συλλάβει τον Ασάνζ μέσα στον χώρο της πρεσβείας». Το σημείωμα υπογραμμίζει παράλληλα ότι το Λονδίνο εξακολουθεί να επιθυμεί την εξεύρεση μιας λύσης και πιστεύει ότι «μια κοινή ανακοίνωση (των δύο κυβερνήσεων) και η εθελοντική παράδοση του Ασάνζ είναι η καλύτερη λύση».


Στο μεταξύ, η βρετανική αστυνομία συνέλαβε σήμερα δύο ανθρώπους έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού, οι οποίοι έπαιρναν μέρος σε μια κινητοποίηση για να διαμαρτυρηθούν κατά της απειλής του Λονδίνου να εισβάλει στην πρεσβεία. «Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε πόλεμο με τον Ισημερινό», φώναξε ένας άνδρας όταν τον συνέλαβε η αστυνομία. «Δεν μπορείτε να συλλάβετε τον Τζούλιαν Ασάνζ», πρόσθεσε. Λίγο αργότερα ένας ακόμη άνδρας συνελήφθη.


Τη βούληση της Βρετανίας να μην παράσχει «ασφαλή έξοδο από τη χώρα» στον του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ και να τον εκδώσει στη Σουηδία εξέφρασε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

«Η απόφαση του Ισημερινού να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί από αυτόν ως ένα μέσον για να ξεφύγει από τη νομική διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χέιγκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Ασάνζ να έχει ασφαλή έξοδο από το Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε υπάρχει κάποια νομική βάση για μας για να το κάνουμε», πρόσθεσε.


Απορρίπτουν οι ΗΠΑ τα περί εμπλοκής τους στην υπόθεση Ασάνζ

Τη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν εμπλακεί καθόλου στη διαφορά μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ισημερινού σχετικά με την τύχη του ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, έδωσε η Ουάσιγκτον, αρνούμενη ότι άσκησε την οποιαδήποτε πίεση στο Λονδίνο.

Ερωτηθείσα σχετικά με ενδεχόμενη πίεση των ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε ο Τζούλιαν Ασάνζ, που έχει καταφύγει εδώ και δύο μήνες στην Πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, να εκδοθεί στη Σουηδία για να ανακριθεί σχετικά με τις σε βάρος του κατηγορίες για βιασμό, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νάλαντ, δήλωσε ότι «δεν είχε πληροφορίες που να υποδεικνύουν ότι έτσι έχουν τα πράγματα».