Τα βέλη του κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ έστρεψε για άλλη μία φορά ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ λέγοντας σε ομιλία του ότι δεν έχουν θέση στη «νέα Μέση Ανατολή». Οι ανεβασμένοι αν και συνήθεις για τον Ιρανό πρόεδρο τόνοι έρχονται σε μία στιγμή όπου πυκνώνουν τα σενάρια για επικείμενη επίθεση του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ακόμα και τις επόμενες εβδομάδες. Μπροστά σε πλήθος που φώναζε «θάνατος στην Αμερική, θάνατος στο Ισραήλ», ο Αχμαντινετζάντ αναφέρθηκε στη νέα Μέση Ανατολή, την οποία ο ίδιος, όπως είπε, θέλει «όπως και εσείς».

«Αλλά σε αυτήν», συνέχισε, «δεν θα υπάρχει ίχνος αμερικανικής παρουσίας και οι σιωνιστές».

Η διάσωση του σιωνιστικού κράτους, είπε ακόμη ο Ιρανός πρόεδρος, είναι «κοινό εγχείρημα των πιο αλαζονικών δυτικών κυβερνήσεων».

Κάλεσε δε σε ενότητα τους μουσουλμάνους για να αντισταθούν στην ενότητα των δυτικών υπέρ του Ισραήλ, το οποίο αποκάλεσε «καρκίνωμα» λόγω της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών αλλά και κράτος η ύπαρξη του οποίου είναι «προσβολή για όλη την ανθρωπότητα».

Η ομιλία του ήταν με αφορμή την Ημέρα της Αλ Κουντς (Ιερουσαλήμ) την οποία καθιέρωσε ο αγιατολάχ Χομεϊνί.

Το Ιράν είναι ένας από τους λίγους συμμάχους που απέμειναν στη Συρία από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, βλέπει όμως με εντεινόμενη ανησυχία τις επιτυχίες των ανταρτών που απειλούν να ανατρέψουν (με ή χωρίς τη στρατιωτική βοήθεια της Δύσης) τον Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Σε αυτή την γραμμή, το Ιράν αντιτάχτηκε στην αποπομπή της Συρίας από τον Οργανισμό της Ισλαμικής Συνεργασίας επισημαίνοντας διαμέσου του Αχμαντινετζάντ που παρέστη στις εργασίες της έκτακτης συνόδου ότι η «ελευθερία και η δημοκρατία δεν θα έρθουν από τις κάννες των ΝΑΤΟϊκών όπλων και την επέμβαση της Δύσης».

Πηγή: in.gr