Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμοχάν Σινγκ, έσπευσε να καθησυχάσει τους συμπατριώτες του εσωτερικούς μετανάστες από το Ασάμ στη Μπάνγκαλορ και άλλες μεγάλες πόλεις οι οποίοι φεύγουν κατά χιλιάδες μετά από φήμες ότι απειλούνται με αντίποινα από μουσουλμάνους.

«Είναι σε κίνδυνο η ενότητα της χώρας μας και η κοινωνική αρμονία», είπε στο Κοινοβούλιο.

«Σας διαβεβαιώνω ότι θα κάνω οτιδήποτε ότι οι πολίτες μας από τα βορειοανατολικά θα είναι ασφαλείς σε κάθε τμήμα της χώρας», επισήμανε ακόμη.

Αφορμή για τον πανικό ήταν τα επεισόδια των τελευταίων εβδομάδων στο κρατίδιο του Ασάμ, στα βορειοανατολικά, ανάμεσα σε ντόπιους και μουσουλμάνους.

Τις τελευταίες ημέρες αρκετοί εσωτερικοί μετανάστες για το πλούσιο κρατίδιο Καρνάτακα στα νοτιοδυτικά, όπου βρίσκεται και η Μπάνγκαλορ, φεύγουν με κάθε τρόπο λόγω απειλών για αντίποινα που διαδίδονται μέσω κινητών.

Οι διαβεβαιώσεις των Αρχών ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των μεταναστών (που είναι κυρίως φοιτητές και εργαζόμενοι) δεν τους έπεισαν, επιλέγοντας να φύγουν κατά χιλιάδες. Δεν απέδωσαν αρκετά ούτε τα μηνύματα στα κινητά από την αστυνομία που ζητά από τους πολίτες να μην πανικοβάλλονται και να μην ακούν φήμες.

Υπολογίζεται ότι οι φυγάδες ως την Παρασκευή έφταναν τους 15.000.

Το φαινόμενο μάλιστα επεκτάθηκε και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως η Μουμπάι.

Τα επεισόδια ανάμεσα στους αυτόχθονες κατοίκους του Ασάμ και σε μουσουλμάνους από το Μπανγκλαντές έχουν κοστίσει τη ζωή σε 75 ανθρώπους ενώ άλλοι 400.000 έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Πηγή: in.gr