Η πρόθεση της Αυστραλίας να επαναλειτουργήσει τα κέντρα κράτησης σε απομονωμένα νησιά στον Ειρηνικό Ωκεανό για τους παράνομους μετανάστες και τους αιτούντες πολιτικό άσυλο, που φθάνουν στη χώρα διά θαλάσσης, ενδέχεται να συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να βλάψει την ψυχική τους υγεία, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη.

Τόσο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, όσο και το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οργανισμού, δήλωσαν πως μελετούν το σχέδιο που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα για να ξανανοίξουν τα κέντρα κράτησης στη Ναούρου και τη Νέα Γουϊνέα.

«Δεν θέλουμε δούμε να επαναλαμβάνονται οι σχοινοτενείς καθυστερήσεις σε απομακρυσμένα κέντρα αιτούντων πολιτικού ασύλου και πρόσφυγες προτού βρεθούν βιώσιμες λύσεις. Επίσης ανησυχούμε για τον ψυχολογικό αντίκτυπο στα επηρεαζόμενα άτομα» τονίζει ο Έιντριαν Έντουαρντς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR) σε συνέντευξή του στη Γενεύη.

Από «τεχνικής» άποψης, το σχέδιο της αυστραλιανής κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε μετά την έκθεση που αποκαλύπτει ότι 964 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Αυστραλία, δεν παραβιάζει τη σύμβαση του 1951 για τους πρόσφυγες, την οποία έχει υπογράψει η Καμπέρα, όμως «θα πρέπει να δούμε πως αυτό θα εφαρμοστεί», τόνισε ο ίδιος.

Πηγή: in.gr