current views are: 1

18 Αυγούστου 2012
Δημοσίευση01:07

Οι 11 καλύτερες φωτογραφίες από το National Geographic για το 2012

Οι πολυαναμενόμενες φωτογραφίες που κέρδισαν στον 24ο ταξιδιωτικό διαγωνισμό φωτογραφίας του περιοδικού National Geographic για το 2012 επιτέλους αποκαλύφθηκαν. 

Δημοσίευση 01:07’
αρθρο-newpost

Οι πολυαναμενόμενες φωτογραφίες που κέρδισαν στον 24ο ταξιδιωτικό διαγωνισμό φωτογραφίας του περιοδικού National Geographic για το 2012 επιτέλους αποκαλύφθηκαν. 

Οι πολυαναμενόμενες φωτογραφίες που κέρδισαν στον 24ο ταξιδιωτικό διαγωνισμό φωτογραφίας του περιοδικού National Geographic για το 2012 επιτέλους αποκαλύφθηκαν. 
Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος 12.000 φωτογραφίες, 6.615 φωτογράφοι και 152 χώρες από όλο τον κόσμο, αλλά οι κριτές επέλεξαν μόνο έντεκα, με κριτήρια τη δημιουργικότητα και την ποιότητα. 

Η φωτογραφία, η οποία κέρδισε ονομάζεται «Πεταλούδα» και τραβήχτηκε από τον Cedric Houin και απεικονίζει την καθημερινή ζωή μιας οικογένειας στο Αφγανιστάν. Συγκεκριμένα, δείχνει μία μάνα με το παιδί της στην απομακρυσμένη περιοχή Kyrgyz του Αφγανιστάν, την ώρα που κάθονται μέσα στην καλύβα τους, ενώ το σκηνικό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το σκληρό περιβάλλον όπου ζουν οι νομαδικές φυλές. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που ζουν σε υψόμετρο 4.300 μέτρων, ο δυτικός τρόπος ζωής είναι παρών, με… την τηλεόραση και το στερεοφωνικό να ξεχωρίζουν από τον παραδοσιακό διάκοσμο της καλύβας!

Ακολουθεί η λίστα με τις υπόλοιπες 10 φωτογραφίες που ξεχώρισαν στον διαγωνισμό.

 
Vo Anh Kiet: Τρία παιδιά της μειονότητας H’Mong παίζουν με τα μπαλόνια τους μία ομιχλώδη ημέρα στην επαρχία Moc Chau – Ha Giang του Βιετνάμ τον Ιανουάριο του 2012. Η κριτής του διαγωνισμού, Alexandra Avakian, δήλωσε: «Αυτή η φωτογραφία είναι σαν όνειρο και είναι διαχρονική όχι μόνο γιατί είναι ασπρόμαυρη, αλλά και γιατί απεικονίζει μια κοινή δραστηριότητα, την οποία κάνουν όλα τα παιδιά στον πλανήτη. Η ομίχλη και το απαλό σκηνικό την κάνουν να φαίνεται σαν μια ανάμνηση».  

Andrea Guarneri: Κατά τη διάρκεια της ιερής γιορτής του Πάσχα iMisterii στο Trapani, οι θιασώτες κουβαλούν ολόκληρη τη νύχτα εικόνες με διάφορες σκηνές από τα πάθη του Χριστού στους ώμους τους, και μόνο όταν παρέλθουν οι άγιες μέρες ξεκουράζονται. Η κριτής, Alexandra Avakian, είπε: «Το φως που πέφτει πάνω στον Χριστό είναι τόσο σημαντικό για την επιτυχία της φωτογραφίας, όσο οι διάφορες εκφράσεις των ανδρών, που είναι κουρασμένοι από το ολονύχτιο κουβάλημα των συμβόλων, που απεικονίζουν τα πάθη του Χριστού. Το να αναγνωρίζεις πότε και πως να ισορροπείς τα διαφορετικά είδη φωτός στην ίδια φωτογραφία είναι κάτι που κάνει τη διαφορά, ανάμεσα σε μια θολή και αδιάφορη φωτογραφία και σε μια καλή, γεμάτη αισθητική και περιεχόμενο».  

Ken Thorne: Κοντά στην πόλη της Morondava, στη δυτική ακτή της Μαδαγασκάρης, υπάρχει ένα αρχαίο δάσος από δέντρα Baobab. Μοναδικά στην περιοχή, τα ενδημικά αυτά είδη είναι αφιερωμένα στους κατοίκους της. Η αίσθηση του να περπατάς ανάμεσα σε αυτά τα δέντρα είναι εντυπωσιακό. Μερικά από αυτά τα δέντρα υπάρχουν πάνω από χίλια χρόνια και κάνουν το τοπίο πνευματικό, σχεδόν μαγικό.

 
SauKhiang Chau: Το «τελευταίο δείπνο» του Ντα Βίντσι; Όχι, πρόκειται απλά για μερικούς ηλικιωμένους άνδρες στην περιοχή Chefchaouen, οι οποίοι κάθονται και συζητούν.  

Camila Massu: Η ίδια η φωτογράφος δήλωσε «Η αδελφή μου στη νότια Χιλή. Καθόμασταν δίπλα στο τζάκι στο σπίτι μας που βρίσκεται σε μια λίμνη, όταν ξαφνικά άρχισε να βρέχει ακατάπαυστα. Έπρεπε να τρέξει μέσα στη λίμνη, για να τραβήξω αυτή τη φωτογραφία».    

Ken Bower: Το χωριό G Sadalur και τα νησιά Φεροέ. Μέχρι να χτιστεί το 2004 ένα τούνελ, οι 16 κάτοικοι που ζουν εκεί έπρεπε να κάνουν μια κουραστική πεζοπορία στο 400 μέτρων απότομο βουνό. «Ήταν μια σπάνια ηλιόλουστη ημέρα στα νησιά Φερόε και έπρεπε να περιμένουμε, ώσπου τα σύννεφα να δημιουργήσουν ένα ωραίο απαλό φως», είπε ο φωτογράφος.    

Fred An: «Αυτό είναι ένα υπέροχο πλατάνι στους κήπους Portland στην Ιαπωνία. Προσπάθησα να μεταφέρω μια διαφορετική προοπτική αυτού του χιλιοφωτογραφημένου δέντρου», είπε ο φωτογράφος.  

Peter DeMarco: Οι αγρότες στην αρχαία πόλη Bagan στη Μιανμάρ ζουν ακόμη και σήμερα με τον παλιό, περίπλοκο τρόπο. Ο καλύτερος τρόπος να δεις την πόλη, εκτός από μια βόλτα με αερόστατο, είναι το ποδήλατο.

 

Lucia Griggi: «Τραβηγμένη σε έναν ύφαλο στα νησιά Φίτζι, ένας σέρφερ βουτάει με τη σανίδα του στα κύματα του ωκεανού», δήλωσε η φωτογράφος.    

Michelle Schantz: Μία μοναχική καλύβα φωτίζεται από το βόρειο σέλας στην πόλη Finnmark της Νορβηγίας.    


Επιμέλεια: Ντία Μούλου   


σχετικα αρθρα