Τουλάχιστον δέκα άμαχοι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν σήμερα στο βορειοδυτικό Αφγανιστάν σε επίθεση ενός έφηβου βομβιστή αυτοκτονίας, στόχος της οποίας ήταν τοπικός αξιωματούχος, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας και την αστυνομία.

Στην κατάμεστη από κόσμο αγορά της συνοικίας Χότζα Σαμπζ Πος στην επαρχία Φαριάμπ, ένας 16χρονος ζωσμένος με εκρηκτικά επιχείρησε να πλησιάσει τον Ραχματουλάχ Τουρκιστανί, τον πρόεδρο του επαρχιακού συμβουλίου, δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας της Φαριάμπ.

Σύμφωνα με τον διοικητή, από την έκρηξη σκοτώθηκαν τουλάχιστον δέκα άμαχοι ενώ σε 30 ανέρχονται οι τραυματίες, μεταξύ τους ο Τουρκιστανί ο οποίος φέρει βαρύτατα τραύματα.

Τα αφγανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ήταν ο στόχος της επίθεσης που σημειώθηκε 600 χλμ. βορειοδυτικά της Καμπούλ.

Παράλληλα, η διεθνής δύναμη του ΝΑΤΟ (ISAF) ανακοίνωσε ότι δύο στρατιώτες της σκοτώθηκαν το βράδυ χθες Πέμπτη, στο νότο της χώρας, αυξάνοντας σε 619 το αριθμό των ξένων στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αφγανιστάν από τις αρχές του 2010.

Η ISAF δεν δημοσιοποίησε την εθνικότητα των θυμάτων αλλά διευκρίνισε ότι οι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια επιχείρησης στο νότο εναντίον των Ταλιμπάν.

Οι θάνατοι αυτοί αυξάνουν σε 619 τον αριθμό των ξένων στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν το 2010, που είναι ήδη η πιο αιματηρή χρονιά στα εννέα χρόνια πολέμου για τις διεθνείς δυνάμεις. Οι ξένες δυνάμεις αριθμούν τουλάχιστον 150.000 στρατιώτες, τα δύο τρίτα των οποίων είναι Αμερικανοί.

Το 2009, με 521 νεκρούς, εθεωρείτο η πιο αιματηρή χρονιά για τους ξένους στρατιώτες που μετέχουν στις επιχειρήσεις κατά της εξέγερσης των Ταλιμπάν και των ισλαμιστών συμμάχων τους, η οποία έχει ενταθεί σημαντικά τα τελευταία τρία χρόνια.