current views are: 1

18 Αυγούστου 2012
Δημοσίευση14:54

Έκτακτη σύνοδος των ΥΠΕΞ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών για Ισημερινό – Ασάνζ

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) θα συναντηθούν εκτάκτως την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις του Ισημερινού με τη Βρετανία, λόγω Τζούλιαν Ασάνζ.

Δημοσίευση 14:54’
αρθρο-newpost

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) θα συναντηθούν εκτάκτως την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις του Ισημερινού με τη Βρετανία, λόγω Τζούλιαν Ασάνζ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) θα συναντηθούν εκτάκτως την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις του Ισημερινού με τη Βρετανία, λόγω Τζούλιαν Ασάνζ. Το Μόνιμο Συμβούλιο του Οργανισμού ζήτησε τη συνάντηση μετά από αίτημα της ίδιας της κυβέρνησης του Ισημερινού.

Στη σχετική ψηφοφορία, 23 μέλη τάχθηκαν υπέρ της έκτακτης διάσκεψης, και τρεις κατά. Οι χώρες που ψήφισαν κατά ήταν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Τρινιντάντ. Πέντε κράτη-μέλη απείχαν της ψηφοφορίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΟΑΚ πρόκειται να συναντηθούν στις 24 Αυγούστου στην Ουάσιγκτον, ώστε όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, «να αντιμετωπιστεί η κατάσταση μεταξύ του Ισημερινού και της Βρετανίας σχετικά με το απαραβίαστο των διπλωματικών εγκαταστάσεων του Ισημερινού».

Το μέλλον Ασάνζ

Μακρά προδιαγράφεται η παραμονή του Τζούλιαν Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, το «σπίτι» του ιδρυτή του WikiLeaks τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς δεν διαφαίνεται σύντομα στον ορίζοντα η άρση του διπλωματικού αδιεξόδου παρά τις δηλώσεις της Βρετανίας ότι επιθυμεί «φιλική λύση» στη διαμάχη που ξέσπασε με τον Ισημερινό μετά τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Το WikiLeaks έχει προαναγγείλει δημόσια δήλωση του Ασάνζ έξω από την πρεσβεία την Κυριακή, αλλά για κάτι τέτοιο θα πρέπει να ρισκάρει τη σύλληψη από τη βρετανική αστυνομία, η οποία διατηρεί ισχυρή παρουσία έξω από το κτίριο της διπλωματικής αποστολής.

Είναι πιθανόν ο Τζούλιαν Ασάνζ να κάνει δήλωση από παράθυρο εντός της πρεσβείας ή να εμφανιστεί μέσω οθόνης.

Η Βρετανία δήλωσε διά του εκπροσώπου του Φόρεϊν Όφις ότι «επιθυμεί φιλική λύση» στη διένεξη που έχει ανακύψει με τον Ισημερινό.

Η σχετική δήλωση ήλθε αφότου η κυβέρνηση του Ισημερινού ανακοίνωσε ότι έλαβε τηλεφώνημα από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών με το μήνυμα ότι αμφότερες οι πλευρές πρέπει να ρίξουν τους τόνους.

Πηγή: tovima.gr


σχετικα αρθρα