διανομή τροφίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας στους Σύρους που έχουν καταφύγει στα σύνορα έχει ξεκινήσει η Τουρκία, καθώς η επιδεινούμενη κατάσταση στη Συρία κάνει ολοένα και δυσκολότερη τη παροχή βοήθειας στο εσωτερικό. Η κίνηση αυτή συμπίπτει με τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των Σύρων που φεύγουν από τη χώρα για να γλιτώσουν από τις κλιμακούμενες συγκρούσεις, ενώ ο αριθμός των προσφύγων που έχουν ζητήσει καταφύγιο στην Τουρκία ανέρχεται σχεδόν σε 70.000.

«Έχει ξεκινήσει η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας από τη χώρα μας στα σύνορα με τη Συρία» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και καταστροφών (AFAD).

Η Τουρκία έχει ενημερώσει τον ΟΗΕ για τη νέα πρακτική και για το γεγονός ότι έχει δημιουργήσει ένα κέντρο στο νοτιοανατολική πόλη Γκαζιαντέπ για να δέχεται διεθνή βοήθεια, επεσήμανε η AFAD, προσθέτοντας ότι υπάρχει ανάγκη για ξηρά τροφή, κονσέρβες, παιδικές τροφές, κλινοσκεπάσματα και αντικείμενα προσωπικής υγιεινής.

Η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος έχει επίσης δημιουργήσει τέσσερις σταθμούς παροχής βοήθειας στη μεθόριο μεταξύ Συρίας και Τουρκίας.

Περισσότεροι από 170.000 Σύροι πρόσφυγες έχουν καταγραφεί στις γειτονικές χώρες, ενώ ακόμη 1,2 εκατομμύριο άνθρωποι στο εσωτερικό της χώρας έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε δημόσια κτίρια και σχολεία, σύμφωνα με τον τοπικό συντονιστή ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ.

Εξάλλου, η Τουρκία θα κατασκευάσει τέσσερις νέους καταυλισμούς για να αντιμετωπίσει την αυξημένη εισροή προσφύγων: δύο στην Γκαζιαντέπ, έναν στην Καχραμανμαράς και έναν στην Οσμανίγε.

Επίσης, οι αρχές έχουν δημιουργήσει οκτώ πόλεις από σκηνές: πέντε στην επαρχία Χατάι, δύο στη Σανλιούρφα και μία στην Γκαζιαντέπ, όπως και έναν καταυλισμό με προκατασκευασμένα σπίτια για 12.000 ανθρώπους στην επαρχία Κιλίς.

Απροστάτευτοι οι άμαχοι

Ο επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Δαμασκό στρατηγός Μπαμπακάρ Γκάγε κατηγόρησε τόσο τον συριακό στρατό όσο και τους αντάρτες ότι δεν διασφαλίζουν την προστασία των αμάχων.

«Οι δύο πλευρές έχουν την υποχρέωση, στο πλαίσιο του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, να διασφαλίζουν την προστασία των αμάχων» δήλωσε στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι «δεν έχουν σεβαστεί τις υποχρεώσεις τους».

Ο Μπαμπακάρ Γκάγε έκανε τις δηλώσεις αυτές δύο ημέρες μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να μην παρατείνει την αποστολή των παρατηρητών που βρίσκονται στη Συρία από τον Απρίλιο και η οποία λήγει τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

«Ήδη, από τα μέσα Ιουνίου, ήταν προφανές ότι οι δύο πλευρές δεν αισθάνονταν ότι δεσμεύονταν πλέον από την εκεχειρία» η οποία είχε κηρυχθεί στο πλαίσιο του ειρηνευτικού σχεδίου έξι σημείων του πρώην κοινού διεθνούς μεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Άναν. «Το αποτέλεσμα ήταν η κλιμάκωση της βίας» κατήγγειλε ο Σενεγαλέζος στρατηγός.

Παρόλα αυτά ο Γκάγε υπογράμμισε ότι ο ΟΗΕ εξακολουθήσει να αναζητεί μια λύση για την συριακή κρίση. «Ο ΟΗΕ δεν θα εγκαταλείψει τη Συρία. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να περάσουμε από τη βία στον διάλογο» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: in.gr