Σάλος έχει προκληθεί στην Τουρκία από το βίντεο που εικονίζει βουλευτές φιλοκουρδικού κόμματος να συναντούν σε επαρχιακό δρόμο κούρδους μαχητές και να τους χαιρετούν με θέρμη. O εισαγγελέας στην επαρχία του Βαν έδωσε ήδη εντολή για προκαταρκτική έρευνα σχετικά με το περιστατικό, επικαλούμενος τους αντιτρομοκρατικούς νόμους. Το περιστατικό συνέβη την Παρασκευή όταν σταμάτησαν σε μπλόκο Κούρδων αυτοκίνητα με βουλευτές του κόμματος Ειρήνης και της Δημοκρατίας (DBP). Επρόκειτο για τον αντιπρόεδρο Γκουλτάν Κισανάκ και άλλους οκτώ βουλευτές. Φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν αργότερα στον Τύπο δείχνουν τους βουλευτές να αγκαλιάζουν θερμά τους ένοπλους.

Η συνάντηση έγινε στο Σεμντινλί, περιοχή όπου προ εβδομάδων μαίνονταν σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε Κούρδους και τον τακτικό στρατό. Πάνω από 110 Κούρδοι μαχητές έχασαν τη ζωή τους σε αυτές, σύμφωνα με τις Αρχές.

Είναι πιθανό να σταλεί αίτημα στο Κοινοβούλιο για να αρθεί η βουλευτική ασυλία των εμπλεκομένων βουλευτών.

«Είναι θλιβερές αυτές οι εικόνες», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ και πρόσθεσε ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να πάρουν τις αποστάσεις τους «από αυτούς που εμπλέκονται με τη βία, το αίμα και την τρομοκρατία».

Για το ίδιο ζήτημα ο Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τόσο τους βουλευτές του DBP όσο και τον βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που είχε απαχθεί για δύο ημέρες από αντάρτες λέγοντας ότι και στις δύο περιπτώσεις δεν αποκάλεσαν το PKK «τρομοκρατική οργάνωση».

Υπενθυμίζεται ότι το PKK και αρκετές οργανώσεις θεωρούνται τρομοκρατικές στην Τουρκία (όπως επίσης από τις 

 

Λαμβάνοντας υπόψη την εμφύλια σύρραξη στη Συρία, τους υψηλούς τόνους μεταξύ Ιράν - Ισραήλ, τις απαγωγές των τελευταίων ημερών στο Λίβανο, αλλά και το τεταμένο κλίμα στη χερσόνησο του Σινά, η αναζωπύρωση του «κουρδικού» έρχεται να συνθέσει ένα εκρηκτικό μίγμα, όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για τη διεθνή ασφάλεια, καθώς με τόσα μέτωπα ανοιχτά, τα οποία μάλιστα διαπλέκονται μεταξύ τους, κάθε κίνηση, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να αποβεί ολέθρια.

 

Πηγή:  tovima.gr