Η Γκου Καϊλάι, η σύζυγος του καθαιρεθέντος περιφερειακού ηγέτη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος Μπο Σιλάι, μπορεί να αποφυλακιστεί έπειτα από μόλις εννέα χρόνια μετά την αναστολή της καταδίκης της σε θάνατο για φόνο, ανακοίνωσε σήμερα μια οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Η μεγάλη πλειονότητα των θανατικών ποινών με διετή αναστολή μετατρέπονται σε ισόβια κάθειρξη έπειτα από δύο χρόνια», ανακοίνωσε το Ίδρυμα Ντούι Χουά που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ. Όποιος εκτίει ισόβια κάθειρξη μπορεί να αποφυλακιστεί με αναστολή για ιατρικούς λόγους έπειτα από επτά χρόνια, πράγμα που σημαίνει πως η Γκου μπορεί να εκτίσει συνολικά εννέα χρόνια αν της δοθεί αναστολή για ιατρικούς λόγους, ανακοίνωσε η οργάνωση.


Εισαγγελείς στη δίκη της επικαλέσθηκαν δηλώσεις ενός διορισμένου από το δικαστήριο ψυχιάτρου, σύμφωνα με τις οποίες η 53χρονη Γκου υποβάλλεται σε θεραπεία για «χρόνια αϋπνία, άγχος και κατάθλιψη και παράνοια». Το Ντούι Χουά αναφέρθηκε σε ένα δημοσίευμα της Γιανζάο Μετροπόλιταν Ντέιλι το 2006, σύμφωνα με το οποίο όσοι καταδικάζονται σε θάνατο με διετή αναστολή περνούν κατά μέσο όρο περίπου 18 χρόνια στη φυλακή.