Περίπου το 27% των εργαζόμενων επέστρεψε σήμερα στις εργασίες του στο μεταλλείο λευκόχρυσου της εταιρείας Lonmin όπου 44 άνθρωποι σκοτώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε σε επεισόδια βίας, μετά την απειλή της διοίκησης της επιχείρησης ότι θα απολύσει περίπου 3.000 εργαζόμενους εάν δεν προσέλθουν στις θέσεις τους.
«Η προσέλευση άρχισε αργά αλλά βρίσκεται τώρα στο 27%. Είναι όμως ασαφές εάν οι απεργοί επιστρέφουν», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Λονμίν. Αβέβαιοι ήταν και συνδικαλιστές. Οι περίπου 3.000 εργαζόμενοι στην εταιρεία, την τρίτη μεγαλύτερη παραγωγό λευκόχρυσου παγκοσμίως, ήταν αντιμέτωποι με το τελεσίγραφο της διεύθυνσης να επιστρέψουν σήμερα στις δουλειές τους ή να απολυθούν.


Εκπρόσωπος της αστυνομίας επισήμανε ότι δεν έχουν αναφερθεί επεισόδια. «Υπάρχει μεγάλη παρουσία της αστυνομίας που είναι ιδιαίτερα ορατή», σημείωσε. Εκατοντάδες αστυνομικοί βρίσκονται στρατοπεδευμένοι στο ορυχείο, κάνουν περιπολίες με μικρές οχηματοπομπές, ενώ η περιοχή επιτηρείται από αέρος με ελικόπτερα. Εντός της ημέρας αναμενόταν να αρχίσει η διαδικασία παραπομπής στα δικαστήρια για τους περίπου 250-300 εργαζόμενους που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα.


Η Λονμίν στο μεταξύ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τα συνδικάτα το μεσημέρι σήμερα, με «την ελπίδα οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στις θέσεις τους». Η συνέντευξη προγραμματίζεται να αρχίσει στις 15:00 (ώρα Ελλάδας).