Από την αστυνομία κλήθηκε ο ρώσος αντιπολιτευόμενος και πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ, με την κατηγορία ότι δάγκωσε έναν αστυνομικό, αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση ως πέντε ετών σε στρατόπεδο εργασίας.   «Πρέπει να με ανακρίνουν για την υποτιθέμενη επίθεση σ' έναν αστυνομικό. Στη συνέχεια θα αποφασιστεί αν θα αρχίσει ποινική έρευνα σε βάρος μου», αναφέρει ο Κασπάροφ σε ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε από τον ιστότοπό του, τον Kasparov.ru.  

Ο Κασπάροφ συνελήφθη την Παρασκευή στη Μόσχα στη διάρκεια μιας διαδήλωσης υπέρ του πανκ φεμινιστικού συγκροτήματος Pussy Rio.  

Βάσει της ρωσικής νομοθεσίας, η επίθεση σε αστυνομικό τιμωρείται με ποινές από πρόστιμο 200.000 ρουβλιών (περίπου 5.000 ευρώ) μέχρι φυλάκιση πέντε ετών σε στρατόπεδο εργασίας.  

«Στα πολυάριθμα βίντεο που κυκλοφορούν στο Ίντερνετ μπορεί κανείς να δει ότι αστυνομικοί με συνέλαβαν τη στιγμή που μιλούσα σε δημοσιογράφους και πως στη συνέχεια με χτύπησαν», δήλωσε ο Κασπάροφ, ο οποίος διευκρίνισε πως θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για παράνομη σύλληψη και κατάχρηση εξουσίας από την αστυνομία.  

«Πολλά βίντεο και φωτογραφίες διαψεύδουν τις αστυνομικές κατηγορίες εναντίον μου και ότι δήθεν επιτέθηκα σε αστυνομικό και τον δάγκωσα στο χέρι. Αυτές οι κατηγορίες είναι αβάσιμες και σε οποιαδήποτε ελεύθερη χώρα που διαθέτει ανεξάρτητη δικαιοσύνη θα απορρίπτονταν αμέσως», τονίζει ο Κασπάροφ.