Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συζητήσει αύριο την τελευταία έκθεση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Κι-Μουν για την κατάσταση στην περιοχή, παρουσία του πρωθυπουργού της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, και του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών, Ίβαν Μρκιτς.   Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του Κοσόβου, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη θα παραστεί επίσης και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.   

Ο ΓΓ του ΟΗΕ εκτιμά πως η κατάσταση στο Κόσοβο είναι σε γενικές γραμμές ειρηνική, αν κι «εύθραυστη». Σύμφωνα με τα σερβικά μέσα ενημέρωσης, ο Μπαν Κι-Μουν χαρακτηρίζει θετικές τις προσπάθειες που καταβάλλει το Βελιγράδι για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοούμενων, αν κι όπως επισημαίνει εξακολουθούν να αγνοούνται 1.774 άτομα.  

Ο ΓΓ του ΟΗΕ εκφράζει επίσης την ικανοποίησή του για τα απτά αποτελέσματα του διαλόγου μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας, αλλά και επισημαίνει τα προβλήματα που ανακύπτουν κατά την εφαρμογή ορισμένων συμφωνιών.  

Στο πλαίσιο της βαλκανικής του περιοδείας, ο Μπαν Κι-Μουν επισκέφθηκε το Βελιγράδι και την Πρίστινα, στις 23 και 24 Ιουλίου αντίστοιχα, τονίζοντας τη σημασία των συνομιλιών για την επίτευξη λύσεων μέσω συμβιβασμού.
TAGS