Επιβεβαιώθηκαν δυστυχώς οι φήμες ότι η 45χρονη γιαπωνέζα δημοσιογράφος Μίκα Γιαμαμότο έπεσε νεκρή κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στο Χαλέπι της Συρίας.


Η επιβεβαίωση ήρθε από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, το οποίο ανακοίνωσε επίσημα το θάνατο της, λέγοντας πως η δημοσιογράφος βρέθηκε εν μέσω πυρών ενώ κάλυπτε τις συγκρούσεις ανάμεσα στα συριακά στρατεύματα και τους αντάρτες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.

Συνάδελφός της στο ίδιο πρακτορείο, ο Καζουτάκα Σάτο δήλωσε στο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV πως οι δυο τους έπεσαν πάνω σε ομάδα στρατιωτών. "Φορούσαν κράνη και σκέφτηκα πως είναι κυβερνητικά στρατεύματα. Είπα στην Μίκα να τρέξει, βρισκόμασταν σε απόσταση 20 ή 30 μέτρων όταν άνοιξαν πυρ. Χωριστήκαμε και δεν την είδα ξανά. Μετά μου είπαν να πάω στο νοσοκομείο όπου βρήκα το πτώμα της", είπε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος.

Τόσο ο Σάτο, όσο και η Γιαμαμότο κάλυπταν τις συγκρούσεις ακολουθώντας τους άντρες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Ο Σάτο πρόσθεσε πως η συνάδελφός του είχε τραύμα από σφαίρα στο λαιμό.

Σύμφωνα με τους σύρους αντάρτες, η δημοσιογράφος τραυματίστηκε σοβαρά στη συνοικία Σλεϊμάν αλ-Χαλάμπι, στο ανατολικό Χαλέπι.

Βίντεο που αναρτήθηκε στο You Tube δείχνει το πτώμα μιας γυναίκας σε αίθουσα νοσοκομείου. Η αυθεντικότητα του βίντεο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης ανακοίνωσε πως η σορός της Μίκα Γιαμαμότο μεταφέρθηκε στην Τουρκία.

Ο πατέρας της, Κόζι Γιαμαμότο, παλιός δημοσιογράφος, είπε για την κόρη του πως ήταν ένας άνθρωπος που "μιλούσε πάντα για τις τραγωδίες στις εμπόλεμες περιοχές και για την ειρήνη στον κόσμο".

Η Γιαμαμότο είχε καλύψει πολλές ένοπλες συγκρούσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Είναι η τέταρτη ξένη δημοσιογράφος που χάνει τη ζωή της στη Συρία από την έναρξη των συγκρούσεων τον Μάρτιο του 2011.