Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας ακύρωσε και επισήμως το δημοψήφισμα για την καθαίρεση του κεντροδεξιού προέδρου Τραϊάν Μπασέσκου, ο οποίος παραμένει συνεπώς αρχηγός του κράτους, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Mediafax. Ο Μπασέσκου είχε καθαιρεθεί από τα καθήκοντά του στις αρχές Ιουλίου από την Ένωση Σοσιαλιστών Φιλελευθέρων, το συνασπισμό της κεντροαριστεράς που βρίσκεται στην εξουσία από το Μάιο, στο πλαίσιο διαδικασίας που επικρίθηκε αυστηρά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Η απόφαση του δικαστηρίου υιοθετήθηκε με έξι ψήφους έναντι τριών, δηλαδή με την πλειοψηφία που απαιτείται από το νόμο σε τέτοιου είδους υποθέσεις, σύμφωνα με το Mediafax και άλλα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του Κεντρικού Εκλογικού Γραφείου, παρόλο που περισσότεροι από το 87% όσων ψήφισαν τάχθηκαν υπέρ της καθαίρεσης του Μπασέσκου, ο οποίος δεν είναι καθόλου δημοφιλής μετά τα μέτρα λιτότητας που υιοθετήθηκαν το 2010, δεν επιτεύχθηκε το κατώτερο επίπεδο συμμετοχής (50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων συν ένας) που απαιτείται για να επικυρωθεί το δημοψήφισμα.