Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής και υποψήφιος γερουσιαστής Τοντ Ακιν αντιστάθηκε στις πιέσεις να αποσυρθεί από την κούρσα για τη Γερουσία στο Μιζούρι, ζήτησε ωστόσο συγγνώμη για τη δήλωσή του ότι ο «πραγματικός βιασμός» σπάνια οδηγεί σε εγκυμοσύνη, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

«Ο βιασμός είναι μία σατανική πράξη. Χρησιμοποίησα τις λάθος λέξεις με το λάθος τρόπο και γι’αυτό ζητώ συγγνώμη», είπε ο Ακιν σε διαφήμιση που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο.

Την Κυριακή, ο Ακιν δήλωσε στη διάρκεια εκπομπής σε τοπικό κανάλι στο Σεντ Λούις, ότι το αν πρέπει να επιτρέπεται η έκτρωση σε περίπτωση βιασμού είναι δύσκολο ερώτημα και ότι, όσον αφορά στην εγκυμοσύνη, «αν είναι πραγματικός βιασμός, το γυναικείο σώμα έχει τρόπους να προσπαθήσει να απομονωθεί από όλο αυτό το πράγμα».

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία Μιτ Ρόμνεϊ καταδίκασε χθες τις δηλώσεις του Ακιν ως «προσβλητικές, ασυγχώρητες και ειλικρινά λανθασμένες» και κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ζητήσει από τον Ακιν, ο οποίος είναι αντίθετος στις εκτρώσεις και έχει τη στήριξη του υπερσυντηρητικού κινήματος Tea Party, να αποσυρθεί από την κούρσα.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε επίσης τις δηλώσεις, υπογραμμίζοντας ότι «ο βιασμός είναι βιασμός». Αλλοι Δημοκρατικοί έχουν χαρακτηρίσει τις δηλώσεις του Ακιν προσβλητικές.

Ωστόσο δημοσκόπηση που διενεργήθηκε χθες το βράδυ κατέδειξε ότι οι ψηφοφόροι δεν έχουν επηρεαστεί από τη διαμάχη, καθώς ο Ακιν προηγείται στη μάχη για την έδρα του Μιζούρι με 44% έναντι 43% της Δημοκρατικής αντιπάλου του, Κλερ ΜακΚάσκιλ. Πριν τα σχόλια περί «πραγματικού βιασμού» τα ποσοστά ήταν αντίστοιχα 45% και 44%.

Πηγή: Reuters