Η οικονομία του Ισραήλ θα αντιμετώπιζε ζημίες έως και 167 δισεκατομμύρια σέκελ (33,5 δισεκατομμύρια ευρώ) εάν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας εξαπέλυαν επίθεση στο Ιράν για να πλήξουν το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με μια πρόβλεψη της εταιρείας οικονομικών μελετών BDI-Coface.

Η άμεση οικονομική ζημία θα ανερχόταν σε 47 δισεκατομμύρια σέκελ (9,5 δισεκατομμύρια ευρώ), όπως ανέφερε σήμερα αυτή η εταιρεία μελετών. Το ποσό αυτό ισούται με το 5,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕγχΠ) το 2011.

Οι έμμεσες ζημίες θα έφθαναν τα 24 δισεκατομμύρια σέκελ (4,8 δισεκατομμύρια ευρώ) το χρόνο για τρία ως πέντε χρόνια λόγω της κατάρρευσης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, προέβλεψε παράλληλα.

Τους τελευταίους μήνες η ρητορική των Ισραηλινών ηγετών έχει κλιμακωθεί, με συνεχείς έμμεσες απειλές και προειδοποιήσεις περί του ότι η χώρα μπορεί να επιτεθεί στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το Νοέμβριο.

Το Ισραήλ, που γενικά πιστεύεται ότι είναι η μόνη δύναμη με πυρηνικό οπλοστάσιο στη Μέση Ανατολή, θεωρεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν υπαρξιακή απειλή.