Έτοιμη να συζητήσει μια ενδεχόμενη παραίτηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στο πλαίσιο μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων με την αντιπολίτευση, είναι η Συρία, όπως δήλωσε σήμερα από τη Μόσχα ο αντιπρόεδρος της συριακής κυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Κάντρι Τζαμίλ.   «Κατά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μπορούμε να εξετάσουμε όλα τα θέματα και είμαστε έτοιμοι να μελετήσουμε ακόμη και αυτό το ζήτημα», είπε ο Τζαμίλ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Ωστόσο, ο Τζαμίλ διευκρίνισε ότι η ιδέα «μιας παραίτησης ως προϋπόθεση για τη διεξαγωγή διαλόγου σημαίνει ντε φάκτο ότι είναι αδύνατον να ξεκινήσει αυτός ο διάλογος».

Οι ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές χώρες και ο αραβικός κόσμος έχουν καλέσει πολλές φορές τον Άσαντ να παραιτηθεί και η Ουάσινγκτον επανέλαβε αυτήν την προτροπή την Δευτέρα.

Λίγο νωρίτερα σήμερα ο Λαβρόφ δήλωσε ότι οι προσπάθειες του συριακού καθεστώτος να σταματήσει τη βία είναι ανεπαρκείς.
Η Μόσχα παραμένει πάντως το πιο ισχυρό στήριγμα του συριακού καθεστώτος και έχει θέσει βέτο τρεις φορές, μαζί με την Κίνα, σε ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απειλούσε να επιβάλλει κυρώσεις στη Δαμασκό.
TAGS