Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 60 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν τη νύχτα της Δευτέρας και συνεχίστηκαν όλη την Τρίτη μεταξύ σουνιτών μουσουλμάνων και αλαουιτών στην Τρίπολη του βόρειου Λιβάνου.

Ένοπλοι στη σουνιτική συνοικία Μπαμπ αλ-Ταμπανέχ αντήλλαξαν πυρά με αλαουιτών στη συνοικία Τζέμπελ Μόχσεν, παρά την παρουσία του λιβανικού στρατού που αναπτύχθηκε στην Τρίπολη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι 10 άνδρες τραυματίστηκαν σε επεισόδια την Δευτέρα και την Τρίτη και πρόσθεσε ότι έγιναν έφοδοι σε κατοικίες όπου κρύβονταν ένοπλοι.

Η χρόνια ένταση μεταξύ σουνιτών και αλαουιτών στην Τρίπολη έχει αναζωπυρωθεί εν μέσω της 17μηνης εξέγερσης των σουνιτών στη Συρία κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο οποίος είναι αλαουιτών.

Συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει στην πόλη στις αρχές Ιουνίου άφησαν πίσω τους 15 νεκρούς ενώ απαιτήθηκε και επέμβαση του στρατού για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Στο Λίβανο, υπενθυμίζεται ακόμη ότι έχουν περάσει χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες λόγω του εμφυλίου στη χώρα τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο Λίβανος για πολύ μεγάλο διάστημα ήταν στη σφαίρα επιρροής της Συρίας που είχε καθοριστική επίδραση στην πολιτική ζωή της χώρας.

Ισχυρές εξάλλου είναι και οι υποψίες ότι η Συρία οργάνωσε την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι. Η Χεζμπολάχ, οργάνωση με μεγάλη επιρροή στη χώρα, έχει και αυτή στενή σχέση με τη Συρία.

Πηγή: in.gr