Με προειδοποίηση για ανάφλεξη που θα ξεπερνούσε τα σύνορα της Συρίας απαντά η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έθιξε την πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης εάν το καθώς μετακινήσει ή χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εν μέσω της εμφύλιας σύρραξης.

«Η στρατιωτική επέμβαση στη Συρία είναι αδύνατη» δήλωσε ο Σύρος αντιπρόεδρος μιλώντας από τη Μόσχα. Ο ίδιος πάντως άφησε ανοιχτό υπό όρους το ενδεχόμενο να συζητήσει μια ενδεχόμενη παραίτηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στο πλαίσιο μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων με την αντιπολίτευση

Η απάντηση στον Μπαράκ Ομπάμα ήλθε από τον αντιπρόεδρο της συριακής κυβέρνησης, αρμόδιο για θέματα οικονομίας, Κάντρι Τζαμίλ, ο οποίος βρέθηκε για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα στη ρωσική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η άμεση στρατιωτική επέμβαση στη Συρία είναι αδύνατη γιατί όποιος το σκέφτεται ... οδεύει προς σύγκρουση που θα ξεπεράσει τα συριακά σύνορα» δήλωσε ο Σύρος αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ότι η προειδοποίηση του Μπαράκ Ομπάμα είναι για «κατανάλωση» από τα μέσα ενημέρωσης.

Επιπλέον ο υπουργός επισήμανε ότι η χώρα του είναι υπό όρους έτοιμη να συζητήσει μια ενδεχόμενη παραίτηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στο πλαίσιο μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων με την αντιπολίτευση.

Διευκρίνισε δε ότι «η ιδέα μιας παραίτησης ως προϋπόθεση για τη διεξαγωγή διαλόγου σημαίνει de facto ότι είναι αδύνατον να ξεκινήσει αυτός ο διάλογος».

Πηγή: tovima.gr