Η οικονομία του Ισραήλ θα αντιμετώπιζε ζημίες έως και 33,5 δισεκ. ευρώ εάν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας εξαπέλυαν επίθεση στο Ιράν για να πλήξουν το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με μια πρόβλεψη της εταιρείας οικονομικών μελετών BDI-Coface.

Η άμεση οικονομική ζημία θα ανερχόταν σε 47 δισεκ. σέκελ (≈9,5 δισεκ. ευρώ), όπως ανέφερε σήμερα αυτή η εταιρεία μελετών. Το ποσό αυτό ισούται με το 5,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕγχΠ) το 2011.

Οι έμμεσες ζημίες θα έφθαναν τα 24 δισεκ. σέκελ (≈4,8 δισεκ. ευρώ) το χρόνο για τρία ως πέντε χρόνια λόγω της κατάρρευσης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, προέβλεψε παράλληλα.

Τους τελευταίους μήνες η ρητορική των Ισραηλινών ηγετών έχει κλιμακωθεί, με συνεχείς έμμεσες απειλές και προειδοποιήσεις περί του ότι η χώρα μπορεί να επιτεθεί στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το Νοέμβριο.

Το Ισραήλ, που γενικά πιστεύεται ότι είναι η μόνη δύναμη με πυρηνικό οπλοστάσιο στη Μέση Ανατολή, θεωρεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν υπαρξιακή απειλή.

Η BDI σημείωσε ότι το 2006, στον πόλεμο των 32 ημερών του Ισραήλ με το Λίβανο, είχε προκληθεί συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) του Ισραήλ κατά 0,5%, με τα άμεσα κόστη -τις ζημίες σε περιουσίες πολιτών, υποδομές κ.ά.- να πλήττουν την οικονομία κατά ακόμη 1,3%.

«Σε περίπτωση ενός πολέμου του ίδιου μεγέθους, διάρκειας και (συγκρίσιμων) ζημιών, είναι πιθανό να αναμένουμε ζημία 16 δισεκ. σέκελ», σύμφωνα με την εταιρεία.

Ο πόλεμος με το Λίβανο κυρίως επηρέασε το βόρειο Ισραήλ, από όπου προκύπτει περίπου το 20% του ισραηλινού ΑΕΠ.

«Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι σε περίπτωση ενός πολέμου θα επηρεαζόταν και το κεντρικό τμήμα της χώρας, στο οποίο σημειώνεται το 70% της οικονομικής δραστηριότητάς της», ανέφερε το BDI, αναφέροντας ότι το ισραηλινό ΑΕΠ ανήλθε σε 870 δισεκ. σέκελ (≈175 δισεκ. ευρώ) το 2011.

Ο διοικητής της Τράπεζας του Ισραήλ Στάνλεϊ Φίσερ προειδοποίησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι υπάρχει κίνδυνος να ενσκήψει οικονομική κρίση σε περίπτωση πολέμου με το Ιράν.