Ο Ρουστάμ Γκελάγεφ, γιος ενός Τσετσένου πολεμάρχου, έχασε τη ζωή του στη Συρία μαχόμενος στο πλευρό των εξεγερμένων, ανέφερε σήμερα ο τσετσενικός ιστότοπος Kavkazcenter.com.

Ο 24χρονος Ρουστάμ, γιος του πολέμαρχου Ρουσλάν Γκελάγεφ, μετέβη στη Συρία το καλοκαίρι «μαζί με ομάδα εθελοντών» προκειμένου να πολεμήσει εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων, αναφέρεται στον ιστότοπο αυτό, που επικαλείται πηγές της τσετσενικής διασποράς στην Ευρώπη.

Ο Γκελάγεφ φέρεται να σκοτώθηκε στο διάστημα μεταξύ 11ης και 13ης Αυγούστου, στην διάρκεια μάχης με τις κυβερνητικές δυνάμεις, προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Η σορός του μεταφέρθηκε στην Τσετσενία, όπου ετάφη την περασμένη Παρασκευή.

Ο Ρουσλάν Γκελάγεφ υπήρξε ένας από τους κυριότερους αυτονομιστές πολέμαρχους στον πόλεμο κατά των ρωσικών δυνάμεων στην Τσετσενία (1994-96). Είχε βρει τον θάνατο το 2004 σε μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις στη γειτονική δημοκρατία του Νταγκεστάν.

Από την πλευρά του, αξιωματούχος στην Τσετσενία υποστήριξε σήμερα πως δεν υπάρχουν Τσετσένοι υπήκοοι που να πολεμούν στο πλευρό των στασιαστών στη Συρία.

«Δεν υπάρχουν κάτοικοι της Δημοκρατίας της Τσετσενίας που να συμμετέχουν στις συρράξεις στη Συρία», τόνισε ο Άλβι Καρίμοφ, εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης.

«Η αυτοαποκαλούμενη ένοπλη αντιπολίτευση στη Συρία υποστηρίζεται γενναιόδωρα από τα έθνη της Δύσης με όπλα και χρήματα και εξαγοράζουν πολιτικούς και στρατηγούς», τόνισε.