Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν πρόκειται να παρακολουθήσει τη σύνοδο κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Τεχεράνη, αψηφώντας τις εκκλήσεις από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να μποϊκοτάρει την εκδήλωση, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός.    Εκπρόσωπος της Ιρανικής αποστολής στον ΟΗΕ είχε πει νωρίτερα σήμερα Τετάρτη ότι ανέμενε ο Μπαν να παραβρεθεί στη σύνοδο της ερχόμενης εβδομάδας, μολονότι αρνήθηκε να μιλήσει για λογαριασμό του γραφείου του ΓΓ.   

Αρκετοί άλλοι διπλωμάτες του Οργανισμού είχαν πει πριν από την επίσημη ανακοίνωση πως εάν δεν υπάρξουν απροσδόκητες αλλαγές στο πρόγραμμά του, ο Μπαν θα παρακολουθήσει τη σύνοδο των περίπου 120 Αδεσμεύτων κρατών στην Τεχεράνη.   

«Είναι μία πολύ σημαντική ομάδα κρατών. Φυσικά και θα μεταβεί ο ΓΓ. Δεν μπορεί να μην πάει», είχε πει στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μια πηγή.   

Διπλωμάτης στο ΣΑ τόνισε πως είναι σημαντικό για τον Μπαν να παραβρεθεί, τονίζοντας πως ο ΓΓ δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη του στο σύνολο του Κινήματος των Αδεσμεύτων επειδή ένα μέλος του, το Ιράν, τυγχάνει να έχει ως πρόεδρο ένα πρόσωπο που κατηγορείται ότι αρνείται το Ολοκαύτωμα και αμφισβητεί το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει.   

Πάντως διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως ο Μπαν δεν πρόκειται κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Τεχεράνη να θίξει το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ούτε και να σχολιάσει τα πιθανά αντισημιτικά σχόλια του ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στη σύνοδο.   

Στη σύνοδο της Τεχεράνης θα συμμετάσχει και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος θα είναι ο πρώτος ηγέτης της χώρας του που επισκέπτεται την Τεχεράνη από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.