Την ώρα που η κρίση του ευρώ έχει «παραλύσει» την ήπειρο και η εμπιστοσύνη στο κοινό οικοδόμημα καταρρέει, ένδεκα γερμανικοί βιομηχανικοί και επιχειρηματικοί «Κολοσσοί», όπως η BMW, η Allianz και η Bosch, αλλά και πολιτικές προσωπικότητες όπως ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ και ο πρώην Καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ αποφάσισαν να συνασπισθούν σε μια προσπάθεια να υποστηρίξουν την εικόνα μιας «δυνατής και ισχυρής Ευρώπης».

Ο λόγος, όπως αναφέρει το protothema.gr, για το project «Θέλω την Ευρώπη» (Ich will Europa) μια πρωτοβουλία ενίσχυσης της εικόνας της Ευρώπης η οποία  κλυδωνίζεται σε μια από τις χειρότερες κρίσεις της ιστορίας της. Δύο χρόνια μετά το πρώτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα – η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία- και με τις οικονομίες της Ισπανίας και της Ιταλίας να δοκιμάζονται, η Ευρώπη είναι πλέον αντιμέτωπη με μια υπαρξιακή κρίση.

Με μια μεγάλη μερίδα του γερμανικού Τύπου να επιλέγει την αντιευρωπαϊκή ρητορική και με την εμπιστοσύνη πολλών Γερμανών απέναντι στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλονίζεται, κορυφαίες προσωπικότητες της Ομοσπονδίας και άνθρωποι που κατέχουν μερικές από τις πιο νευραλγικές θέσεις στην Ευρώπη, αναλαμβάνουν την επικοινωνιακή «αντεπίθεση» προσπαθώντας να υπενθυμίσουν στον μέσο Γερμανό το τι σημαίνει Ευρώπη.   

Από τον πρώην Καγκελάριο Χέλμουτ Σμιτ, τον διευθύνοντα Σύμβουλο της Deutsche Telekom Ρενέ Όμπερμαν, τον DJ Paul van Dyk και τον Tom Enders τον επικεφαλής της EADS, προσωπικότητες από την πολιτική, την επιστήμη, τον πολιτισμό και την οικονομία της Γερμανίας προσπαθούν να αντιστρέψουν το κλίμα

«Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας, είναι προς το συμφέρον όλων των λαών της Ευρώπης. Όλοι εμείς πρέπει να αγωνιστούμε για την Ευρώπη», δήλωσε ο πρώην Καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ στο μήνυμά του προς του Γερμανούς. Στην ιστοσελίδα μάλιστα του project «Θέλω την Ευρώπη» φιλοξενείται και βίντεο όπου η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υπογραμμίζει πως η «Ευρώπη βρίσκεται στη χειρότερη κρίση της, αλλά είμαι πεπεισμένη πως στο τέλος του δρόμου τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσοι και η ευρωζώνη θα βγουν περισσότερο ισχυρές».