ΔΙΕΘΝΗ

Καταδικάστηκε σε 21 έτη κάθειρξη ο μακελάρης της Νορβηγίας

Δημοσίευση 24 Αυγούστου 2012, 08:50 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Καταδικάστηκε σε 21 έτη κάθειρξη ο μακελάρης της Νορβηγίας
Facebook Twitter Whatsapp

Σε κάθειρξη 21 ετών καταδίκασε το δικαστήριο τον μακελάρη της Νορβηγίας Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.

Σε κάθειρξη 21 ετών καταδίκασε το δικαστήριο τον μακελάρη της Νορβηγίας Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.


Οι πέντε δικαστές κατέληξαν ομόφωνα σε αυτή την απόφαση, όπως ανακοίνωσε η μία εξ αυτών. Υπενθυμίζεται ότι τις 22 Ιουλίου του 2011, ο Μπρέιβικ σκότωσε αρχικά οκτώ ανθρώπους με βομβιστική επίθεση στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο και στη συνέχεια άλλους 69 ανοίγοντας πυρ σε θερινή κατασκήνωση της οργάνωσης νεολαίας του Εργατικού Κόμματος, στο νησί Ουτόγια.

Για τον δράστη, τα θύματά του ήταν απολογητές της πολυπολιτισμικής κοινωνίας, την οποία αυτός απεχθάνεται.

Οι επιθέσεις προκάλεσαν σοκ στη νορβηγική κοινωνία και έφεραν στο φως την κακή προετοιμασία των αρχών του.
 

Η ψυχική υγεία του ήταν σπαζοκεφαλιά για τους επίσημους ψυχίατρους που άλλοι μεν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι ψυχωτικός και πάσχει από "σχιζοφρενική παράνοια" και άλλοι ότι είναι αρκετά υγιής πνευματικά για να τιμωρηθεί ποινικά για τα εγκλήματά του.

Ο ίδιος επέμενε πως πρέπει να κριθεί ένοχος για τις πράξεις του -για τις οποίες πιστεύει πως ήταν "τρομερές, αλλά απαραίτητες"- από φόβο μήπως η ιδεολογία του δυσφημηθεί από μια ψυχική παθολογία. Παράλληλα έχει δηλώσει πως δεν θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου αν κριθεί ποινικά υπεύθυνος.

Σε αντίθετη περίπτωση, επανέλαβε χθες Πέμπτη ο δικηγόρος του, Γκάιρ Λίπεσταντ, θα υποβάλει έφεση, πιθανόν αμέσως, αν οι πέντε δικαστές του δικαστηρίου του Όσλο διατάξουν τον εγκλεισμό του σε ψυχιατρείο.