Περισσότεροι από 200.000 Σύροι έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες στη διάρκεια των αιματηρών συγκρούσεων αντικαθεστωτικών και κυβερνητικών στρατευμάτων στη Συρία, ξεπερνώντας κατά πολύ την πρόβλεψη των 185.000 προσφύγων μέχρι το τέλος της χρονιάς που είχε κάνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Ο αριθμός αυτός αντικατοπτρίζει μια αύξηση κατά 30.000 πρόσφυγες μόνο την τελευταία εβδομάδα στην Τουρκία, το Λίβανο, το Ιράκ και την Ιορδανία, επισημαίνει εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.

«Ξεπεράσαμε το επίπεδο των 202.512 προσφύγων στις γύρω περιοχές», τόνισε ο Έιντριαν Έντουαρντς από τη Γενεύη.
«Στην Ιορδανία, ο αριθμός ρεκόρ των 2.200 προσφύγων πέρασε τα σύνορα στη διάρκεια της νύχτας και οι άνθρωποι αυτοί προωθήθηκαν στον καταυλισμό Ζαάτρι βόρεια», πρόσθεσε.

Στο Λίβανο έχουν καταφύγει μέχρι σήμερα 51.000 Σύροι πρόσφυγες, είπε ο Έντουαρντς, ο οποίος πρόσθεσε πως «η κατάσταση της ασφάλειας στη χώρα αυτή επιδεινώνεται και αυτό εμποδίζει την προσπάθειά μας να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη Συρία».

Σύμφωνα με την τουρκική Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Επειγόντων Καταστάσεων, περισσότεροι από 3.500 πρόσφυγες έχουν διασχίσει τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας τις τελευταίες 24 ώρες.
TAGS