current views are: 1

25 Αυγούστου 2012
Δημοσίευση15:57

ΗΠΑ: Συνέδρια Ρεπουμπλικάνων – Δημοκρατικών εν όψει των εκλογών

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές του Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινά από τη Δευτέρα, με την έναρξη του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων (27-30 Αυγούστου) στην Τάμπα Μπέι, της πολιτείας Φλόριντα.

Δημοσίευση 15:57’
αρθρο-newpost

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές του Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινά από τη Δευτέρα, με την έναρξη του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων (27-30 Αυγούστου) στην Τάμπα Μπέι, της πολιτείας Φλόριντα.

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές του Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινά από τη Δευτέρα, με την έναρξη του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων (27-30 Αυγούστου) στην Τάμπα Μπέι, της πολιτείας Φλόριντα. Οι Δημοκρατικοί θα πραγματοποιήσουν το συνέδριό τους τη μεθεπόμενη εβδομάδα (3-6 Σεπτεμβρίου) στο Σάρλοτ, στη Βόρεια Καρολίνα. Τα συνέδρια αποτελούν χρυσή ευκαιρία για τους υποψηφίους των δυο κομμάτων να ανεβάσουν τα ποσοστά αποδοχής τους από τους ψηφοφόρους.  

Η πρώτη τηλεμαχία από τις τρεις, ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Μιτ Ρόμνεϊ, θα γίνει την 3η Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ στο Κολοράντο, η δεύτερη την 16η Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο Χόφστρα της Νέας Υόρκης και η τρίτη και τελευταία την 22α Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο Λιν στη Φλόριντα.
 
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η μάχη κρίνεται αμφίρροπη. Ο απερχόμενος πρόεδρος έχει ωστόσο προβάδισμα σε πολιτείες-«κλειδιά».  

Ο 51χρονος Μπαράκ Ομπάπα διεκδικεί την επανεκλογή του για μια δεύτερη τετραετή θητεία στην προεδρία της χώρας. Αντίπαλος του είναι ο 65χρονος Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος αναμένεται να λάβει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Ο νικητής των προεδρικών εκλογών πρόκειται να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντα την 20ή Ιανουαρίου 2013.  

Οι εκλογές θα διεξαχθούν την πρώτη Τρίτη του Νοέμβρη, όπως πάντα, όχι μόνο για την εκλογή προέδρου των ΗΠΑ, αλλά και για 33 από τις 100 θέσεις στη Γερουσία (εξαετή θητεία) και για τις 435 θέσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων (διετή θητεία). Στις ενδιάμεσες εκλογές του 2010, οι Δημοκρατικοί έχασαν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, διατηρώντας την πλειοψηφία στη Γερουσία και χάνοντάς την στη Βουλή. Έτσι, στόχος τους στις φετινές εκλογές δεν είναι μόνο η επανεκλογή Ομπάμα, αλλά να ξανακερδίσουν τον έλεγχο των δυο νομοθετικών σωμάτων, ώστε ο ένοικος του Λευκού Οίκου να έχει μεγαλύτερη ευχέρεια στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της πολιτικής του.  

Η εκλογική αναμέτρηση της 6ης Νοεμβρίου θα περιλαμβάνει επίσης την ανάδειξη 11 κυβερνητών, καθώς και για πολλές άλλες θέσεις σε πολιτειακά και δημοτικά αξιώματα. Όπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν εκλέγεται απευθείας από το λαό, αλλά μέσω του Εκλεκτορικού Κολεγίου που αποτελείται από εκλεγμένους αντιπροσώπους και οι οποίοι με τη σειρά τους αποφασίζουν για την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου και Αντιπροέδρου της χώρας.  

Στο μεταξύ, όπως εκτιμάται από αναλυτές, η επιλογή από τον Ρόμνεϊ του 42χρονου βουλευτή Πολ Ράιαν για τη θέση του υποψηφίου αντιπροέδρου των Ρεπουμπλικάνων δεν συνέτεινε σημαντικά στην ενίσχυση της δημοτικότητας του πρώτου.  

Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι με το δίδυμο Ομπάμα-Μπάιντεν από τη μια και Ρόμνεϊ-Ράιαν από την άλλη, οι φετινές εκλογές παίρνουν και μια άλλη διάσταση, σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.  

Πρόκειται για έναν αγώνα ανάμεσα στην ιδεολογία διατήρησης και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και την αντίληψη ότι το κράτος πρέπει να περιοριστεί, καθώς και τα κοινωνικά προγράμματα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της συνταξιοδότησης και αλλού. «Τώρα, έχουμε όσο ποτέ άλλοτε την επιλογή ανάμεσα σε δύο διαφορετικές προοπτικές για τη χώρα, σε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσει η Αμερική» τόνισε πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος Ομπάμα.  

Το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος αναμένεται να δώσει και επίσημα στον Μπαράκ Ομπάμα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο 66χρονος σήμερα, Μπιλ Κλίντον, μιλώντας στην έναρξη του συνεδρίου, σε μια προσπάθεια να πείσει τους Αμερικανούς να εμπιστευτούν για δεύτερη φορά τον Μπ. Ομπάμα. Ο Κλίντον δήλωσε ότι αν εκλεγεί πρόεδρος ο Ρόμνεϊ, η πολιτική που θα ακολουθήσει θα είναι καταστροφική για τη χώρα και για όλο τον κόσμο.  

Στο μεταξύ, πολιτικοί αναλυτές προβάλλουν κατά διαστήματα την άποψη ότι η 64χρονη Χίλαρι Κλίντον, η οποία δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να παραμείνει υπουργός Εξωτερικών μετά τις εκλογές, ετοιμάζεται να είναι υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές του 2016.


σχετικα αρθρα