current views are: 1

25 Αυγούστου 2012
Δημοσίευση18:12

Ο ηγέτης της Χαμάς στη σύνοδο των Αδεσμεύτων στην Τεχεράνη

Ο Ισμαήλ Χανίγια, ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα, αποδέχθηκε την πρόσκληση του Ιράν να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των Αδεσμεύτων που προβλέπεται να διεξαχθεί στις 30 και 31 Αυγούστου στην Τεχεράνη, κάτι που προκάλεσε σήμερα τις έντονες αντιδράσεις της Παλαιστινιακής Αρχής του Μαχμούντ Αμπάς.  

Δημοσίευση 18:12’
αρθρο-newpost

Ο Ισμαήλ Χανίγια, ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα, αποδέχθηκε την πρόσκληση του Ιράν να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των Αδεσμεύτων που προβλέπεται να διεξαχθεί στις 30 και 31 Αυγούστου στην Τεχεράνη, κάτι που προκάλεσε σήμερα τις έντονες αντιδράσεις της Παλαιστινιακής Αρχής του Μαχμούντ Αμπάς.  

Ο Ισμαήλ Χανίγια, ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα, αποδέχθηκε την πρόσκληση του Ιράν να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των Αδεσμεύτων που προβλέπεται να διεξαχθεί στις 30 και 31 Αυγούστου στην Τεχεράνη, κάτι που προκάλεσε σήμερα τις έντονες αντιδράσεις της Παλαιστινιακής Αρχής του Μαχμούντ Αμπάς.   «Ο πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια θα συμμετάσχει σε αυτή τη σύνοδο κορυφής με πρόσκληση του ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Τάχερ αλ-Νούνου, εκπρόσωπος του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος που ελέγχει τη λωρίδα της Γάζας.  

Η Παλαιστινιακή Αρχή, αντίπαλος της Χαμάς, που εδρεύει στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, καθώς και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) κατήγγειλαν σήμερα την πρόσκληση αυτή.  

Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κατέστησε γνωστό τον περασμένο μήνα πως αποδέχθηκε την πρόσκληση της ιρανικής ηγεσίας. Αναμένεται να είναι η πρώτη επίσκεψη του παλαιστινίου προέδρου στην Τεχεράνη.  

Η ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το ιρανικό καθεστώς πως εμποδίζει την συμφιλίωση ανάμεσα στο κίνημα Φάταχ, κύρια συνιστώσα της ΟΑΠ της οποίας ηγείται ο πρόεδρος Αμπάς, και τη Χαμάς.  

«Τη στιγμή που ο (Άβιγκντορ) Λίμπερμαν (υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ) διεξάγει μια επιθετική πολιτική εκστρατεία, η πρόσκληση που απευθύνθηκε στον Ισμαήλ Χανίγια να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των Αδεσμεύτων δείχνει πως η Τεχεράνη ενώθηκε με την εχθρική ισραηλινή χορωδία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκτελεστική οργάνωση της ΟΑΠ.  

Την Τετάρτη, ο ισραηλινός υπουργός προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων όταν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παραμερίσει τον πρόεδρο Αμπάς, τον οποίο θεωρεί εμπόδιο στην ειρήνη.  

Ο Ισμαήλ Χανίγια είχε πάει στο Ιράν τον περασμένο Φεβρουάριο. Σήμερα Σάββατο, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στην Τεχεράνη πως ο Χανίγια προσκλήθηκε στη σύνοδο κορυφής των Αδεσμεύτων ως «ειδικός προσκεκλημένος».  

«Όλο αυτό έχει σκοπό να πλήξει τον παλαιστινιακό εθνικό αγώνα, ενθαρρύνοντας τη διαίρεση και δίνοντας στη Χαμάς μια
αναγνώριση και μια νομιμοποίηση», προστίθεται στο ανακοινωθέν που αναφέρεται στην ιρανική πολιτική.  

«Η παλαιστινιακή διοίκηση θα λάβει σειρά μέτρων για να προστατεύσει τα συμφέροντα του λαού και της μοναδικής εκπροσώπησής του», προστίθεται στο ανακοινωθέν της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΑΠ χωρίς να δίνονται άλλες διευκρινίσεις.
 
Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σάλαμ Φαγιάντ επέκρινε επίσης την πρόσκληση της Τεχεράνης στον Ισμαήλ Χανίγια. «Είναι μια σοβαρή κλιμάκωση του Ιράν εναντίον της παλαιστινιακής ενότητας και του ρόλου της Παλαιστινιακής Αρχής ως φύλακα του παλαιστινιακού λαού τόσο στη λωρίδα της Γάζας όσο και στη Δυτική Όχθη, περιλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Φαγιάντ.  

Ο Φαγιάντ κάλεσε τον Χανίγια «να δώσει προτεραιότητα στην πίστη του στην Παλαιστίνη και στον πατριωτισμό του πέρα από κάθε άλλη σκέψη».


σχετικα αρθρα