Η στήριξη προς τους συντηρητικούς της Γερμανίδας καγκελαρίου αυξήθηκε, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, όμως μειώθηκε εκείνη προς δύο μικρότερα κόμματα, γεγονός που υπογραμμίζει τη δυσκολία την οποία μπορεί να αντιμετωπίσει η Άγγελα Μέρκελ ως προς τον σχηματισμό κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού μετά τις εκλογές του 2013.   Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρία Emnid για λογαριασμό της εφημερίδας Bild της Κυριακής εμφανίζει τους συντηρητικούς να κερδίζουν μια ποσοστιαία μονάδα και να φθάνουν το 36%, αλλά τον κυβερνητικό τους εταίρο, τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), να χάνουν μια ποσοστιαία μονάδα και να βρίσκονται στο 4%--κάτω από το 5% που απαιτείται για την είσοδο ενός κόμματος στη βουλή.  

Το κόμμα των Πειρατών, το οποίο απέσπασε έδρες σε περιφερειακές εκλογές τον περασμένο χρόνο, επίσης χάνει μια ποσοστιαία μονάδα και φαίνεται να εξασφαλίζει 7%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Τον Απρίλιο εξασφάλιζε 12%.  

Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν αρνητική για την Μέρκελ δεδομένου ότι οι Πειρατές αντλούσαν ψήφους από τους κυριότερους κεντροαριστερούς της αντιπάλους.  

Η σημερινή δημοσκόπηση εμφανίζει το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, τους Σοσιαλδημοκράτες, στο 28%--μια ποσοστιαία μονάδα κάτω--και τους Πράσινους, τον επικρατέστερο εταίρο τους σε μια μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού, στο 14%, δηλαδή μια επιπλέον ποσοστιαία μονάδα.  

Αν αυτή η τάση επαληθευτεί στις βουλευτικές εκλογές του επόμενου χρόνου και το FDP δεν εξασφαλίσει έδρες στην Κάτω Βουλή, τότε το πιθανότερο είναι η Μέρκελ να αναγκαστεί να σχηματίσει "ευρύ συνασπισμό" με το SPD, όπως συνέβη την περίοδο 2005-09.