Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε στρατιώτες και άγνωστους ενόπλους σε στρατιωτικό σημείο ελέγχου στη νότια Ακτή Ελεφαντοστού, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της χώρας.

Το επεισόδιο εντάσσεται στο μπαράζ ένοπλων επιδρομών σε εγκαταστάσεις της αστυνομίας και του στρατού αυτό το μήνα κι ενώ αυξάνεται ο φόβος για επάνοδο της αστάθειας στη χώρα. Πέρυσι ανάλογη σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3.000 άνθρωποι.

Η κυβέρνηση κατηγορεί δίκτυο υποστηρικτών του πρώην προέδρου Λοράν Γκμπαγκμπό, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ότι βρίσκεται πίσω από τις επιδρομές, με σκοπό «να τρομοκρατήσουν τον πληθυσμό και να τρομάξουν τους ξένους επενδυτές».

Οι πολιτικοί σύμμαχοι του Γκμπαγκμπό απέρριψαν τις κατηγορίες και κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τη βία ως δικαιολογία για να καταστείλει την αντιπολίτευση. Πολλά ηγετικά στελέχη του κόμματος του Γκμπαγκμπό συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα.

Ο υπουργός Αμυνας Πολ Κόφι Κόφι δήλωσε πως το Σάββατο υπήρξε ανταλλαγή πυρών στο χωριό Ιρόμπο, περίπου 80 χλμ δυτικά της εμπορικής πρωτεύουσας Αμπιτζάν, όταν στρατιώτες σε ένα οδόφραγμα προσπάθησαν να σταματήσουν ένα όχημα στο οποίο επέβαινε μια ομάδα ενόπλων.

«Έγινε καταδίωξη με μεγάλες ταχύτητες. Όταν οι άνδρες μας προσπάθησαν να σταματήσουν τους επιτιθέμενους σε ένα οδόφραγμα, εκείνοι άνοιξαν πυρ εναντίον των στρατιωτών μας», δήλωσε ο υπουργός στο πρακτορείο Reuters.

Όπως είπε, δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών, η οποία σημειώθηκε στις 11 π.μ. (14:00 ώρα Ελλάδας). «Ο αρχικός απολογισμός ήταν τέσσερις νεκροί. Μερικοί πολίτες χτυπήθηκαν. Ο αριθμός των νεκρών μεταξύ των επιτιθέμενων έχει αυξηθεί, αλλά δεν θέλουμε ακόμη να δώσουμε έναν αριθμό. Αυτή τη στιγμή συλλέγουμε και επιβεβαιώνουμε τις πληροφορίες». Δύο από τους φερόμενους ως ενόπλους συνελήφθησαν, συμπλήρωσε.

Ο στρατός πραγματοποιεί εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή έπειτα από μάχες στην κοντινή πόλη Ντάμπου την περασμένη εβδομάδα, όταν ένοπλοι επιτέθηκαν σε βάσεις του στρατού και της χωροφυλακής και απελευθέρωσαν περισσότερους από 100 κρατούμενους στην τοπική φυλακή.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε μια σειρά επιθέσεων στη διάρκεια των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Ο Γκμπαγκμπό περιμένει τη δίκη του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που φέρεται να διέπραξε στη διάρκεια του πολέμου που ξέσπασε πέρυσι όταν αρνήθηκε να αναγνωρίσει την εκλογική ήττα του από τον νυν πρόεδρο Αλασάν Ουαταρά.

Μετά το τέλος του πολέμου, η κυβέρνηση του Ουαταρά εξέδωσε περίπου δύο δωδεκάδες διεθνή εντάλματα σύλληψης για πρώην υψηλόβαθμους στρατιωτικούς και πολιτικούς αξιωματούχους που πρόσκειντο στον Γκμπαγκμπό, οι περισσότεροι από τους οποίους φέρεται να ζουν την Γκάνα, το Μπενίν και το Τόγκο.

Το Σάββατο, αξιωματούχοι της Ακτής Ελεφαντοστού και της Γκάνας ανακοίνωσαν τη σύλληψη του υπουργού Προϋπολογισμού του Γκμπαγκμπό Τζάστιν Κόνε Κατινάν, ο οποίος ζούσε ως πολιτικός πρόσφυγας στην Γκάνα, αλλά παρέμενε ένθερμος υποστηρικτής του Γκμπαγκμπό και επικριτής της κυβέρνησης του Ουαταρά.

Η Ακτή Ελεφαντοστού επιδίωκε τη σύλληψή του για φερόμενα ως οικονομικά εγκλήματα και δήλωσε πως διαπραγματεύεται την έκδοσή του.

Χωροφύλακες συνέλαβαν την Κυριακή τον Λορέν Ακούν, γενικό γραμματέα του κόμματος FPI του Γκμπαγκμπό, σε στρατιωτικό σημείο ελέγχου στην πόλη Αντζόπε, περίπου 100 χλμ βόρεια της Αμπιτζάν, δήλωσε ο αρχηγός του επιτελείου του στο πρακτορείο Ρόιτερς. Ο Ατούν επρόκειτο να παρευρεθεί σε μια τοπική συνάντηση μαχητικών υποστηρικτών του κόμματος.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Αλφόνς Ντουατί, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα με την κατηγορία της εμπλοκής στις επιθέσεις αυτού του μήνα