Εκατοντάδες πιστών συνέρευσαν εχθές στην πόλη Βάλιεβο της Σερβίας, με σκοπό να προσευχηθούν ώστε να έρθει η πολυπόθητη βροχή που τόσο προσμένουν οι κάτοικοι της χώρας, ως το τελευταίο διαθέσιμο μέσο για την κατάσβεση των πυρκαγιών που ταλανίζουν τη χώρα σε διάφορα σημεία της επικράτειας. Στην ενέργεια αυτή κατέφυγαν οι ορθόδοξοι Σέρβοι έπειτα από κάλεσμα ενός επισκόπου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας,  με την ελπίδα ότι η… θεόσταλτη βροχή θα καθιστούσε ευκολότερο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Υπό έλεγχο τέθηκε πάντως χθες η μεγάλη πυρκαγιά στο όρος Σούμποβορ, στην κεντρική Σερβία, όπου περίπου 600 άτομα επιχειρούν για την κατάσβεσή της. Λίγο νωρίτερα είχε αποφασιστεί η εκκένωση της περιοχής, αλλά τα σχέδια εγκαταλείφθηκαν καθώς άλλαξε η πορεία του πύρινου μετώπου.

Η σερβική κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια από τη Ρωσία για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ επιστρατεύτηκαν και μονάδες του στρατού.

Σε χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της σερβικής κυβέρνησης για τις πυρκαγιές εκτιμήθηκε πως η χώρα χρειάζεται περισσότερα εναέρια μέσα για να μπορεί ν' αντιμετωπίζει τέτοιου είδους περιστατικά. Για το λόγο αυτό θα ζητηθεί από τη Μόσχα να δώσει άδεια σ' ένα αεροσκάφος «Ιλιούσιν '76» να σταθμεύει στο αεροδρόμιο της Νις ως τις 15 Σεπτεμβρίου προκειμένου να συνδράμει σε έκτακτα περιστατικά.

Η πολύ υψηλές θερμοκρασίες και η μακρά ξηρασία έχουν προκαλέσει μεγάλο κύμα πυρκαγιών στη Σερβία.