Διαμαρτυρία περίπου 400 μέτρα κάτω από τη γη πραγματοποιούν ιταλοί ανθρακωρύχοι στο ορυχείο της περιοχής Σούλτσις Ιγκλεζιέντε της Σαρδηνίας, το οποίο απειλείται με οριστική διακοπή της παραγωγής του, έχοντας πάρει μαζί τους 400 κιλά εκρηκτικών. Οι 40 διαμαρτυρόμενοι ανέφεραν ότι θα βγουν από το ορυχείο μόνον αν βρεθεί οριστική λύση που θα τους εγγυάται ότι θα κρατήσουν την δουλειά τους.

Οι εργάτες ζητούν να υπογραφεί συμφωνία για την παραγωγή «καθαρής ενέργειας» σε συνεργασία με κοντινό κέντρο ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρίας Enel. Για την έγκριση του σχεδίου όμως -κόστους 200 εκατομμυρίων ευρώ- είναι αναγκαία η συγχρηματοδότηση κατά ένα σημαντικό ποσοστό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ποσό όμως που η ιταλική κυβέρνηση φέρεται να προορίζει για μια άλλη περιοχή: την βορειοανατολική περιφέρεια του Βένετο.

Όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το έλλειμμα του ορυχείου Carbosulcis ως τώρα κάλυπτε η περιφέρεια της Σαρδηνίας, αλλά από τα τέλη του 2012 δεν προβλέπεται κανένα είδος επιχορήγησης. Από την οικονομική αυτή δραστηριότητα ζουν πάνω από 400 οικογένειες, σε μια περιοχή με ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ανεργίας.

Η κυβέρνηση Μόντι μαζί με την περιφέρεια της Σαρδηνίας επιδιώκει να υπάρξει συνάντηση για την επίλυση του προβλήματος την προσεχή Παρασκευή.