Η Ομάδα των Είκοσι (G20) πρέπει να συμφωνήσει να αναληφθεί συντονισμένη δράση προκειμένου να κατευνασθούν οι ανησυχίες για τις τιμές των τροφίμων, αφού σε αυτές αντιστοιχεί το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των αγαθών στα οποία παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Ο γενικός διευθυντής του FAO, Ζουζέ Γκρατσιάνου ντα Σίλβα, δήλωσε ότι δεν θα χαρακτήριζε τις τωρινές αυξήσεις των τιμών των τροφίμων «κρίση», προειδοποίησε όμως ότι δεν αποκλείεται να φθάσει σε αυτό το επίπεδο εάν οι σοδειές στο νότιο ημισφαίριο αποδειχθούν κατώτερες του αναμενομένου.

«Χρειαζόμαστε συντονισμένη δράση και πιστεύω ότι η G20 είναι αρκετά υπεύθυνη για (να αναλάβει) αυτή την δράση», είπε ο Ντα Σίλβα σε συνέντευξη Τύπου στην διάρκεια μιας συνόδου για τους υδάτινους πόρους στην πρωτεύουσα της Σουηδίας.

Μιλώντας προς το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο ίδιος επισήμανε πως ο συντονισμός τον οποίο ο ίδιος καλεί να υπάρξει θα πρέπει να περιλαμβάνει την αποφυγή μονομερών περιορισμών και απαγορεύσεων στις εξαγωγές και την ενθάρρυνση για υποκατάσταση των διατροφικών ειδών, όπως για παράδειγμα των φασολιών στη Λατινική Αμερική και της κασάβας στην Αφρική.

Ο Ντα Σίλβα επισήμανε ότι το 85-90% των προϊόντων που αφορούν περισσότερο οι αυξήσεις των τιμών -των σιτηρών και του καλαμποκιού- παράγονται στις χώρες-μέλη της G20. Επισήμανε ότι ακόμα κι αν οι τιμές των σιτηρών αυξηθούν 10 ως 20%, αυτό δεν σημαίνει πως οι τιμές του ψωμιού θα αυξηθούν κατά ένα ανάλογο ποσοστό.