Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε σήμερα πως η χώρα του «θα αποδεχθεί μία μεταβατική κυβέρνηση για τη νέα Συρία όταν αυτή σχηματισθεί», μιλώντας στην συνδιάσκεψη των γάλλων πρεσβευτών ανά τον κόσμο που διοργανώθηκε σήμερα στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Ο κ. Ολάντ δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει πως η χρήση χημικών όπλων από το σημερινό συριακό καθεστώς θα έδινε «νομιμοποίηση σε μια άμεση επέμβαση» της διεθνούς κοινότητας.

Ο γάλλος πρόεδρος τόνισε πως «θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για να επιταχυνθεί όσο το δυνατόν η πολιτική μετάβαση» και κάλεσε τη συριακή αντιπολίτευση «να συστήσει μία μεταβατική κυβέρνηση, οικουμενική και αντιπροσωπευτική, που θα μπορούσε να καταστεί η νόμιμη εκπρόσωπος της νέας Συρίας».

«Καλούμε τους Άραβες εταίρους μας να βοηθήσουν σε αυτό το εγχείρημα. Το στοίχημα υπερβαίνει πλέον τη Συρία κι αφορά την ασφάλεια της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα την ανεξαρτησία και τη σταθερότητα του Λιβάνου», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Παράλληλα ο Ολάντ απηύθυνε μία σαφή προειδοποίηση στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, τονίζοντας «πως το εκφράζω με την σοβαρότητα που αρμόζει: θα παραμείνουμε μαζί με τους συμμάχους μας σε άκρα εγρήγορση προκειμένου να αποτρέψουμε τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς, κάτι που για τη διεθνή κοινότητα θα αποτελούσε νομιμοποίηση για άμεση επέμβαση».

Τέλος, δήλωσε επίσης πως η χώρα του «εργάζεται» με τους εταίρους της για τη δημιουργία «ουδετέρων ζωνών» στη Συρία.
TAGS