Ως ατύχημα εκτιμά, με απόφασή του, το ισραηλινό δικαστήριο της Χάιφα, το θάνατο της αμερικανίδας ακτιβίστριας, Ρέιτσελ Κόρι, η οποία το 2003 τραυματίστηκε θανάσιμα από ισραηλινό εκσκαφέα στη Λωρίδα της Γάζας. Αν και στο πλαίσιο της μακροσκελούς απόφασης, ο αρμόδιος δικαστής αναγνωρίζει ως «λυπηρό ατύχημα» θάνατο της Κόρι, εν τούτοις η «προκληθείσα βλάβη» δεν βαραίνει το κράτος του Ισραήλ, καθώς προέκυψε από «επιχειρήσεις σε εμπόλεμη περίοδο».

 

Η 23χρονη Κόρι, μέλος της ΜΚΟ «Διεθνής Κίνηση Αλληλεγγύης», παρασύρθηκε από έναν εκσκαφέα, ενώ προσπαθούσε να αποτρέψει την κατεδάφιση ενός παλαιστινιακού κτιρίου στον καταυλισμό προσφύγων της Ράφα, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

 

Ο ισραηλινός στρατός, είχε χαρακτηρίσει το συμβάν, «θλιβερό» μεν, «ατύχημα» δε. Μάλιστα είχε αποδώσει ευθύνες στα μέλη της ΜΚΟ για «ανευθυνότητα», αφού «ηθελημένα βρίσκονταν σε μια περιοχή που αποτελεί ζώνη μάχης».

 

Οι ΗΠΑ, των οποίων την υπηκοότητα έφερε το θύμα, είχαν αιτηθεί άμεσης και διεξοδικής έρευνας με σκοπό την εξακρίβωση των συνθηκών θανάτου.

 

Το 2005, οι γονείς της άτυχης νεαρής γυναίκας άσκησαν αγωγή κατά της πόλης της Χάιφα, επιρρίπτοντας ευθύνες στο ισραηλινό κράτος για ανθρωποκτονία και για τη μη διεξαγωγή διεξοδικής και έγκυρης έρευνας για τις συνθήκες θανάτου της κόρης τους.