Ο Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, ιδρυτικό στέλεχος μιας πτέρυγας της Αλ Κάιντα στη Βόρεια Αφρική, είναι ζωντανός και ηγείται των επιχειρήσεών της, όπως δήλωσε ένας συνεργάτης του σήμερα, Τρίτη, διαψεύδοντας ένα δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο Αλγερινός σκοτώθηκε σε συγκρούσεις στο Μάλι στα τέλη του Ιουνίου.   Ο Μπελμοχτάρ, που έχει αποκτήσει το προσωνύμιο «ο άπιαστος», πιστεύεται ότι συνδέεται με τις απαγωγές ξένων που έχουν λάβει χώρα σε απομακρυσμένες περιοχές της περιφέρειας του Σαχέλ τα τελευταία χρόνια.  

Είχε καταδικαστεί από ένα δικαστήριο στην Αλγερία σε ισόβια κάθειρξη ερήμην για τις δολοφονίες 10 Αλγερινών τελωνειακών το 2007.  

Περιφερειακές και δυτικές κυβερνήσεις εκφράζουν φόβους ότι η περιοχή στην έρημο του βορείου Μάλι θα μπορούσε να μετατραπεί στο επόμενο εφαλτήριο των ισλαμιστών εξτρεμιστών για να εξαπολύουν επιθέσεις στο εξωτερικό --όπως το Αφγανιστάν πριν από μία δεκαετία και πλέον-- και υπάρχουν σε εξέλιξη προσπάθειες να συσταθεί μια κοινή δύναμη επέμβασης.  

Ο ιδιωτικός αλγερινός τηλεοπτικός σταθμός Ennahar, επικαλούμενος πηγές τις οποίες δεν κατονόμασε, μετέδωσε την 28η Ιουνίου ότι είχε επιβεβαιωθεί ο θάνατος του Μπελμοχτάρ σε ένοπλες συγκρούσεις στην πόλη Γκάο.  

Όμως ο Ούμαρ Ουλντ Χαμάχα, συμμαχητής του Μπελμοχτάρ, με τον οποίο επικοινώνησε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τηλεφωνικά, είπε αντιθέτως πως ο Μπελμοχτάρ χαίρει άκρας υγείας.  
«Είναι ζωντανός κι είναι καλά, είναι μαζί μας», δήλωσε ο Ουλντ Χαμάχα. «Ηγείται των επιχειρήσεων».  

Δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση από ανεξάρτητη πηγή του ισχυρισμού του Ουλντ Χαμάχα, όμως ένας ευρωπαίος αξιωματούχος που παρακολουθεί τη δράση των ένοπλων οργανώσεων της Βόρειας Αφρικής είχε δηλώσει στις αρχές του Ιουλίου ότι η πληροφορία του αλγερινού τηλεοπτικού σταθμού δεν μπορούσε να θεωρηθεί αξιόπιστη.  

Ο Μπελμοχτάρ είναι ο επικεφαλής του ενός εκ των δύο ταγμάτων της Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (ΑΚΙΜ) στο νότιο τμήμα της Αλγερίας, σε μια περιοχή που καλύπτεται από έρημο και γειτνιάζει με το Μάλι.  

Η κατάσταση στο βόρειο Μάλι παραμένει χαοτική έπειτα από μήνες εντάσεων ανάμεσα στο κοσμικό Εθνικό Κίνημα Απελευθέρωσης του Αζαουάντ (MNLA) του οποίου ηγούνται οι Τουαρέγκ, από την μια, και από την άλλη των καλύτερα εξοπλισμένων ισλαμιστών, που βοήθησαν μεν τους Τουαρέγκ να αποσπάσουν από την κεντρική κυβέρνηση τον έλεγχο των βόρειων περιοχών της χώρας, όμως θέλουν τώρα να επιβάλλουν τον ισλαμικό νόμο.  

Σύμφωνα με το Ενάχαρ, ο Μπελμοχτάρ πιστεύεται ότι είχε σκοτωθεί σε μια μάχη στην οποία είχαν χάσει τη ζωή τους συνολικά 20 άνθρωποι την 27η Ιουνίου, στην πόλη Γκάο, στο βόρειο Μαλί, όπου ισλαμιστές είχαν καταλάβει το αρχηγείο του MNLA. Αμέσως μετά, οι ισλαμιστές είχαν ανακοινώσει πως πήραν τον πλήρη έλεγχο του βόρειου Μαλί.