Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, που προσπαθεί να μεταστρέψει την κοινή γνώμη πριν από τις εκλογές, κλίνει προς το να ορίσει ως στόχο την εξάλειψη της πυρηνικής ενέργειας ως το 2030 -- κάνοντας μια σημαντική αλλαγή πολιτικής παρότι στο πρόσφατο παρελθόν, ωσότου σημειωθεί η πυρηνική καταστροφή στην Φουκουσίμα, σχεδίαζε αντίθετα να αυξήσει το ρόλο της.   Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα αναμένεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εντός μηνών και καθώς το ποσοστό του Δημοκρατικού Κόμματος, του οποίου ηγείται, βυθίζεται στις δημοσκοπήσεις, αυξάνεται η πίεση να αξιοποιήσει τόσο το ΄από τα κάτω΄ κίνημα εναντίον της πυρηνικής ενέργειας, όσο και το ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι περισσότεροι ψηφοφόροι θέλουν την εγκατάλειψη της ατομικής ενέργειας.  

Μια τέτοια απόφαση όμως θα σήμαινε σύγκρουση με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, καθώς μεγάλοι όμιλοι λένε ότι ένα επιθετικό πρόγραμμα για την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας θα αύξανε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και άρα θα ανάγκαζε επιχειρήσεις να μετακινήσουν την παραγωγή τους --και άρα πιθανώς χιλιάδες θέσεις εργασίας-- σε άλλες χώρες.  

«Νομίζω ότι το σενάριο μηδέν ως το 2030 έχει αρχίσει να γίνεται πολύ διαδεδομένο» στο κυβερνών κόμμα, δήλωσε ο Σατόσι Αράι, πρώην υπουργός και μέλος μιας επιτροπής που θα καθορίσει τη θέση του, αναφερόμενος στο ποσοστό της πυρηνικής ενέργειας στο ιαπωνικό ενεργειακό μίγμα ενόψει των εκλογών.  

«Νομίζω ότι είναι (κάτι που συμβαίνει διότι επίκεινται) οι εκλογές», είπε ο Αράι σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σήμερα.