Τις δύο πλευρές στη Συρία κάλεσε η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή να συνεργαστούν άμεσα και πλήρως με τον Κοινό Διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Λάκνταρ Μπραχίμι για να σταματήσει η σφαγή αμάχων στη χώρα.   Σε γραπτή δήλωσή της, η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι έχει ενοχληθεί έντονα από τα δημοσιεύματα σχετικά με την πρόσφατη βάναυση σφαγή άμαχου πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων γυναικόπαιδων στην Νταράγια της Συρίας.  

«Σε περίπτωση που οι εν λόγω αναφορές επαληθευθούν, τότε θα χαρακτήριζα την πιο πάνω ενέργεια ως μια ειδεχθή πράξη, ισοδύναμη με εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας και η οποία θα πρέπει να τύχει άμεσης, ανεξάρτητης και αμερόληπτης διερεύνησης», ανέφερε η κ. Μαρκουλλή.  

Επισήμανε πως η ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία προκαλεί αποτροπιασμό και οι πρόσφατες αναφορές για θηριωδίες στην Νταράγια είναι ένα απτό παράδειγμα αυτής της κατάστασης. Η κ. Μαρκουλλή τόνισε την ανάγκη να τύχουν προστασίας τα ανθρώπινα δικαιώματα του συριακού λαού και οι υπεύθυνοι για την καταπάτηση τους λογοδοτήσουν.