Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) συνέστησε μία ειδική Επιχειρησιακή Ομάδα για το Ιράν η οποία θα διεκπεραιώνει επιθεωρήσεις και θα είναι αρμόδια για τα άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τις αμφιλεγόμενες ατομικές δραστηριότητες της Τεχεράνης, όπως τονίζεται σε εσωτερικό έγγραφο της Υπηρεσίας το οποίο δημοσιεύτηκε σήμερα.

Η σύντομη ανακοίνωση της ΙΑΕΑ, που απευθύνεται στο προσωπικό της, θεωρείται ότι εντάσσεται σε μία προσπάθεια να εστιάσει και καθοδηγήσει τους χειρισμούς της Υπηρεσίας αναφορικά με τον ευαίσθητο φάκελο του Ιράν, δια της συγκεντρώσεως των ειδικών και των άλλων μέσων της σε μία μονάδα.

Η Υπηρεσία, που ανήκει στον ΟΗΕ και εδρεύει στη Βιέννη, προβαίνει σε συχνές επιθεωρήσεις στο Ιράν και έχει εκφράσει ανησυχίες κατά τη διάρκεια του περασμένου διαστήματος για την στρατιωτική διάσταση που πιθανώς να έχει αρχίσει να προσλαμβάνει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Η Ισλαμική Δημοκρατία αντιτείνει πως ο χαρακτήρας του πυρηνικού προγράμματός της είναι όλως διόλου ειρηνικός.