Σε εγρήγορση βρίσκονται οι φινλανδικές υπηρεσίες ασφαλείας, αφού όπως δήλωσαν σήμερα, παίρνουν «σοβαρά υπ' όψη» τους τις απειλές κατά του κοινοβουλίου της οι οποίες διατυπώθηκαν στην διάρκεια μίας ανταλλαγής μηνυμάτων σε Διαδικτυακό τόπο συζήτησης τον Ιούλιο. «Πάντοτε λαμβάνουμε τα πράγματα σοβαρά υπ' όψη εάν υπάρχουν απειλές εναντίον του Κοινοβουλίου μας, βουλευτών, ή πολιτικών προσώπων. Πάντοτε», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λίινου Λέχτο-Σελιαβάαρα, εκπρόσωπος των Φινλανδικών Υπηρεσιών Ασφαλείας (SUPO).

Η εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις πληροφορίες που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Χέλσινγκιν Σάνοματ, η οποία διατείνεται πως διαθέτει εδάφια από μία συζήτηση σε ένα κρυπτογραφημένο φόρουμ στο Διαδίκτυο, και αφορούσε τρόπους δολοφονίας μελών της κυβέρνησης και βουλευτών σε επίθεση με όπλα.

Η συζήτηση αφορά την ανταλλαγή δεκάδων μηνυμάτων για τον καλύτερο δυνατό τρόπο να περάσει κάποιος όπλα στον περίβολο του Κοινοβουλίου και να φύγει από αυτό δίχως να συλληφθεί, όπως και για τα πιθανά θύματα μίας επίθεσης.

Η ανταλλαγή μηνυμάτων ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου, την ημέρα που 12 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο από σφαίρες οπλοφόρου σε κινηματογράφο της Ορόρα στις ΗΠΑ και δύο ημέρες πριν από την επέτειο των περσινών επιθέσεων του Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ στη Νορβηγία, που είχε δολοφονήσει 77 ανθρώπους.