Η δημιουργία ουδέτερης ζώνης από τη Δύση σε συριακό έδαφος δεν είναι ρεαλιστική, και η κατάσταση στη Συρία είναι «καλύτερη», αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ηττηθούν οι αντάρτες, υποστήριξε ο Μπασάρ Αλ Άσαντ σε μια από τις σπάνιες τηλεοπτικές συνεντεύξεις του, στο δίκτυο Addounia, αποσπάσματα της οποίας μεταδόθηκαν την Τετάρτη.

«Πιστεύω ότι η δημιουργία ουδέτερης ζώνης δεν είναι πρακτική, ακόμη και για τις χώρες που διαδραματίζουν εχθρικό ρόλο (έναντι της Συρίας) δήλωσε ο Άσαντ αφήνοντας αιχμές για την Άγκυρα.

Στις 20 Αυγούστου ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου πρότεινε στον ΟΗΕ ουδέτερη ζώνη στο έδαφος της Συρίας για τους πρόσφυγες ώστε να μπορούν να βρίσκουν καταφύγιο από τις αιματηρές συγκρούσεις.

«Η Συρία έχει εμπλακεί σε μια τοπική, αλλά και παγκόσμια διαμάχη (...) η κατάσταση, στην πράξη είναι καλύτερη, αλλά δεν έχει επιλυθεί. Δηλώνω στους σύρους πολίτες ότι η μοίρα της Συρίας είναι στα χέρια τους» ανέφερε.

Παράλληλα, απέδωσε εύσημα στον στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας, δηλώνοντας ότι «κάνουν μια ηρωική δουλειά, με κάθε έννοια της λέξης».

Εξάλλου, ο σύρος πρόεδρος διέψευσε ότι εγκατέλειψε το προεδρικό μέγαρο μετά την αιματηρή βομβιστική επίθεση της 18ης Ιουλίου στη Δαμασκό.

Ο Άσαντ έχει ορκιστεί να νικήσει τους αντικαθεστωτικούς, τους οποίους περιγράφει σαν ισλαμιστές τρομοκράτες.

Στο μεταξύ, σύροι αντάρτες ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι σε επίθεσή τους σε στρατιωτικό αεροδρόμιο που βρίσκεται μεταξύ των πόλεων Χαλέπι και Ιντλίμπ κατέστρεψαν 5 ελικόπτερα. Η συριακή τηλεόραση υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις των ανταρτών απωθήθηκαν από το στρατό.

Πηγή: skai.gr