Ανοίγοντας τις εργασίες της 16ης συνόδου κορυφής των Αδεσμεύτων στην Τεχεράνη, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι το Ιράν δεν θα επιδιώξει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, αλλά και δεν θα απεμπολήσει ποτέ το δικαίωμα του ιρανικού λαού στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς. «Το σύνθημά μας είναι πυρηνική ενέργεια για όλους, πυρηνικά όπλα για κανέναν» είπε.

Παρουσία 29 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν, ο ιρανός πνευματικός ηγέτης κατήγγειλε επίσης από το βήμα της συνόδου την «κατάφωρη δικτατορία» που συνιστά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει μία παράλογη, άδικη και απολύτως αντιδημοκρατική δομή, που συνιστά κατάφωρη δικτατορία» είπε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε το Ιράν να εφαρμόσει πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις πυρηνικές δραστηριότητες στη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε στη σύνοδο κορυφής των Αδεσμεύτων στην Τεχεράνη.

 

Το Ιράν οφείλει «να συμμορφωθεί πλήρως προς τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και να συνεργαστεί σε βάθος με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας» (IAEA), δήλωσε ο Μπαν Γκι-μουν, προειδοποιώντας να μην ξεκινήσει ένας φαύλος κύκλος βίας γύρω από το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα.

 

Ο ΓΓ του ΟΗΕ κατήγγειλε, επίσης, την άρνηση του Ολοκαυτώματος από το Ιράν. «Απορρίπτω σταθερά οποιαδήποτε απειλή ενός κράτους μέλους (του ΟΗΕ) να καταστρέψει ένα άλλο ή τα εξοργιστικά σχόλια που αρνούνται ιστορικά γεγονότα όπως το Ολοκαύτωμα» δήλωσε ο Μπαν Γκι-μουν, αναφερόμενος στις συχνές σχετικές δηλώσεις ιρανών ηγετών.

 

Η σύνοδος της Τεχεράνης παρουσιάζεται από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ως απόδειξη της αποτυχίας των δυτικών χωρών να απομονώσουν το Ιράν για τη συνέχιση του πυρηνικού προγράμματος. Η Τεχεράνη αψηφά σειρά καταδικαστικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι περισσότερες από τις 120 χώρες-μέλη του κινήματος των Αδεσμεύτων εκπροσωπούνται σε υπουργικό επίπεδο. Οι σημαντικότερες χώρες που εκπροσωπούνται στη σύνοδο της Τεχεράνης σε ανώτατο επίπεδο είναι η Ινδία με τον πρωθυπουργό Μανμοχάν Σινγκ, η Αίγυπτος με τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, το Πακιστάν με τον πρόεδρο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, το Ιράκ με τον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι και η Συρία με το πρωθυπουργό Ουαέλ αλ-Χαλάκι.

Μεταξύ των μοναρχιών του Κόλπου μόνο το Κατάρ εκπροσωπείται σε ανώτατο επίπεδο από τον εμίρη Αχμαντ μπεν Χαλίφα αλ Θάνι.

Πηγή: in.gr
TAGS