Δεν... συμφέρει και ιδιαίτερα να είναι κάποιος υπουργός στη Ρουμανία, αφού υπάρχουν ακόμα πιο καλοπληρωμένες θέσεις, παρά το γεγονός ότι είναι ιεραρχικά κατώτερες! Σύμφωνα με δημοσίευμα της καθημερινής εφημερίδας «Ziarul Financiar», η οποία επικαλείται στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Εξωτερικών της βαλκανικής αυτής χώρας, οι υπάλληλοι των υπουργείων λαμβάνουν μεγαλύτερο μισθό από τους υπουργούς.

Πιο συγκεκριμένα, υπάλληλος του διπλωματικού κλάδου με βαθμό πρέσβη έλαβε 11.248 λέι, μισθό υψηλότερο κατά 1,7 φορές σε σχέση με το μισθό του υπουργού.

Μάλιστα, ο μισθός του πρέσβη είναι ο μεγαλύτερος που λαμβάνει δημόσιος υπάλληλος και δίνεται στη δημοσιότητα, έπειτα από τη σχετική απόφαση του Ρουμάνου προέδρου που τέθηκε σε ισχύ το 2010 και υποχρεώνει τους δημόσιους οργανισμούς να δημοσιεύουν στις ιστοσελίδες τους τα εισοδήματα των υπαλλήλων που εργάζονται στο Δημόσιο. Η απόφαση αυτή έχει στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και την καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς.

Στο υπουργείο Εσωτερικών, τουλάχιστον 60 υπάλληλοι από το σύνολο των 870, έλαβαν - τον Ιούλιο του 2012- μισθό υψηλότερο από τον υπουργό (ο μισθός του υπουργού είναι 4993 λέι) που κυμαίνεται από 6.000 μέχρι και 7.000 λέι.

Με εξαίρεση το υπουργείο Πολιτισμού, όπου ο υπουργός λαμβάνει μισθό υψηλότερο έναντι των υπαλλήλων, στα υπόλοιπα υπουργεία, υπάρχει τουλάχιστον ένας υπάλληλος που πληρώνεται καλύτερα σε σχέση με τον υπουργό.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τουλάχιστον οι μισοί από το σύνολο των εργαζομένων στο υπουργείο Εξωτερικών (περισσότερα από 400 άτομα) λαμβάνουν μισθούς που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ, ενώ ο υπουργός λαμβάνει χαμηλότερο μισθό.