Η γέννηση της κόρης του οδηγεί τον επικεφαλής του γερμανικού αντιπολιτευόμενου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην απόφαση να παραμερίσει, για να αφήσει κάποιο άλλο στέλεχος του κόμματος να είναι αντίπαλος της Άνγκελα Μέρκελ για την καγκελαρία στις εκλογές της επόμενης χρονιάς. Ο 52χρονος Γκάμπριελ δήλωσε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Stern ότι η γέννηση του μωρού του σημαίνει πως θα εργάζεται λιγότερο προσθέτοντας πως η κατάστασή του έχει αλλάξει αφότου έγινε πατέρας, ενώ δεν έχει μιλήσει στη γυναίκα του για το ενδεχόμενο να μετακομίσουν στη γερμανική πρωτεύουσα. Ο ίδιος είπε πως στην οικογένειά του αρέσει να ζει στην επαρχία μακριά από το Βερολίνο.

«Δεν θα είμαι διαθέσιμος 12 με 16 ώρες την ημέρα ούτε θα μπορώ να βρίσκομαι στο δρόμο για περιοδείες. Αυτό δεν θα είναι δυνατό», φέρεται ότι δήλωσε προσθέτοντας πως το να είσαι καγκελάριος «δεν είναι δουλειά μερικής απασχόλησης».

Ο Γκάμπριελ δήλωσε επίσης πως, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος θα πρέπει να θέλει να επιλεγεί ως υποψήφιος σε εθνικές εκλογές, «θα πρέπει επίσης να έχει την πειθαρχία να παραμερίζει, αν έχει την εντύπωση ότι κάποιος άλλος είναι πιο κατάλληλος υποψήφιος».

«Απομένει» ο Σταϊνμάγερ, αλλά...

Η κούρσα για την ανάδειξη του υποψηφίου του κόμματος για την καγκελαρία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2013 επισκίασε φέτος την κάλυψη του SPD από τα μέσα ενημέρωσης, πολύ περισσότερο που δεν υπάρχει κανένας προφανής υποψήφιος.

Το SPD εξακολουθεί να υπολείπεται 10 μονάδων των συντηρητικών της Μέρκελ στις περισσότερες δημοσκοπήσεις και έχει πασχίσει για να παρουσιάσει πολιτικές διαφορετικές από εκείνες του κυβερνώντος συνασπισμού τόσο για την κρίση της ευρωζώνης όσο και για εσωτερικά θέματα.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δέχθηκε επικρίσεις όταν σταμάτησε να ασχολείται με την πολιτική για να φροντίσει το νεογέννητο κοριτσάκι του.

Ο υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ, ο οποίος θεωρείται από μερικούς απρόβλεπτος, άρχισε από πέρυσι την εκστρατεία για να είναι υποψήφιος, όμως δεν είναι αγαπητός στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος και μερικοί αναλυτές ήδη τον αποκλείουν.

Έτσι απομένει ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ένας σεβαστός πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος είναι ο δημοφιλέστερος από τους τρεις.

Εντούτοις οι ως τώρα επιδόσεις του Σταϊνμάιερ δεν αφήνουν πολλές ελπίδες. Το 2009, ήταν υποψήφιος εναντίον της Μέρκελ και το SPD κατέγραψε τη χειρότερη επίδοσή του από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κερδίζοντας μόνο το 23% των ψήφων.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως ο συντηρητικός συνασπισμός της Μέρκελ θα είναι το ισχυρότερο κόμμα στις εκλογές της επόμενης χρονιάς, αλλά στο τέλος θα αναγκαστεί να σχηματίσει άλλον ένα συνασπισμό δεξιάς - αριστεράς με το SPD.