Μια αποστροφή του προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, περί «επανάστασης ενάντια σε ένα καταπιεστικό καθεστώς» στη Συρία, κατά τη διάρκεια της συνόδου του Κινήματος των Αδεσμεύτων στην Τεχεράνη, οδήγησε στην αποχώρηση από την αίθουσα της συριακής αντιπροσωπείας. Στην πρώτη επίσκεψη Αιγύπτιου ηγέτη στο Ιράν μετά το 1979, ο Μοχάμεντ Μορσί έκανε λόγο για «ηθικό καθήκον», αλλά και για «πολιτική και στρατηγική αναγκαιότητα» στήριξης της εξέγερσης στη Συρία. Παραλλήλισε μάλιστα τους Σύρους εξεγερμένους με τους Παλαιστίνιους, σημειώνοντας ότι και οι δύο μάχονται «για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και τη δικαιοσύνη».

 

Η αποχώρηση της συριακής αντιπροσωπείας από την αίθουσα της συνόδου ήταν άμεση, όταν ο Μορσί ξεκίνησε την αναφορά του στο εσωτερικό μέτωπο της Συρίας. Τα ιρανικά ΜΜΕ προτίμησαν να υποβαθμίσουν το ζήτημα, κάνοντας λόγο για «προγραμματισμένη αποχώρηση» λόγω μιας συνέντευξης Τύπου.

 

Ωστόσο, αναλυτές θεωρούν ότι οι αναφορές του Αιγύπτιου προέδρου πιθανά να δημιούργησαν δυσφορία και στην ιρανική κυβέρνηση, που μέχρι στιγμής εμφανίζεται να στηρίζει ενεργά το καθεστώς Ασαντ.


Πηγή: naftemporiki.gr