ΔΙΕΘΝΗ

Ερυθραία: Tρεις δημοσιογράφοι πέθαναν μέσα στα κελιά τους έπειτα από 10 χρόνια

Δημοσίευση 30 Αυγούστου 2012, 20:09 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ερυθραία: Tρεις δημοσιογράφοι πέθαναν μέσα στα κελιά τους έπειτα από 10 χρόνια
Facebook Twitter Whatsapp
Το κελί τριών δημοσιογράφων από την Ερυθραία οι οποίοι κρατούνταν φυλακισμένοι για πάνω από 10 χρόνια, ήταν και ο τόπος που άφησαν και την τελευταία τους πνοή, όπως ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).
Το κελί τριών δημοσιογράφων από την Ερυθραία οι οποίοι κρατούνταν φυλακισμένοι για πάνω από 10 χρόνια, ήταν και ο τόπος που άφησαν και την τελευταία τους πνοή, όπως ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF). Ο θάνατος των Νταουΐτ Χαμπντεμικαέλ, Ματεουός Χαμπντεάμπ και Ουέντι Ιτάλι ανακαλύφθηκε από φρουρό των φυλακών, ο οποίος έκτοτε έχει εγκαταλείψει τη χώρα, τονίζει η οργάνωση.

Παράλληλα, ενδέχεται να είναι νεκρός και τέταρτος κρατούμενος δημοσιογράφος, του οποίου το όνομα δεν είναι δυνατόν να τεκμηριωθεί σε αυτό το στάδιο.

Στην Ερυθραία, «τη χειρότερη χώρα στον κόσμο όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου και τη μεγαλύτερη φυλακή της Αφρικής για τους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης, οι δημοσιογράφοι ρίχνονται στις φυλακές, κάποιοι για πάνω από δέκα χρόνια, απλώς διότι τόλμησαν να εκφράσουν τη γνώμη τους. Ένας προς έναν εξαφανίζονται», τονίζει στην ανακοίνωση των RSF.

Και οι τρεις δημοσιογράφοι είχαν συλληφθεί το 2001, στα πλαίσια μίας προγραφής που είχε διατάξει ο ηγέτης της χώρας Ισάιας Αφεουόρκι, και κατά την οποία είχαν κλείσει πολλά αδέσμευτα μέσα ενημέρωσης.