Έντονη ήταν η αντίδραση του Ιράν στις δηλώσεις του Αιγύπτιου προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, περί αλληλεγγύης του στον συριακό λαό.
Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων (ΝΑΜ), ο σύμβουλος του ιρανικού κοινοβουλίου σε θέμα Μέσης Ανατολής, Χουσέιν Σιχολισλάμ, ανέφερε στην ομιλία του πως «ο Μόρσι διαθέτει την απαραίτητη πολιτική ωριμότητα για να ηγηθεί μιας συνόδου του ΝΑΜ».
 
Αξίζει να αναφερθεί πως κατά την έναρξη της Συνόδου την Πέμπτη ο Μόρσι δήλωσε ότι «είναι ηθική υποχρέωση η αλληλεγγύη προς τον συριακό λαό εναντίον ενός απολυταρχικού καθεστώτος, το οποίο έχει χάσει την νομιμοποίησή του».
 
Σε δηλώσεις του ο Σιχολισλάμ στο πρακτορείο ειδήσεων Mehr, τόνισε για τον Μόρσι πως «διέπραξε ένα μεγάλο σφάλμα εκμεταλλευόμενος την θέση του, ως προέδρου του ΝΑΜ και εκφράζοντας τις προσωπικές απόψεις της Αιγύπτου παραβλέποντας ταυτόχρονα τις αρχές του ΝΑΜ».
 
Ο Σιχολισλάμ, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, δεν ήταν μόνο ο πρώτος Ιρανός αξιωματούχος που άσκησε δριμεία κριτική κατά των δηλώσεων του Μόρσι, αλλά και ο πρώτος που αναγνώρισε ότι έκανε τα συγκεκριμένα σχόλια. Η ομιλία του Αιγύπτιου προέδρου οδήγησε στην αποχώρηση της συριακής αντιπροσωπείας από την σύνοδο προκαλώντας έτσι την αμηχανία του Ιράν που φιλοξενεί την διοργάνωση.
 
Τα ιρανικά κρατικά ΜΜΕ δεν μετέδωσαν τα αντικαθεστωτικά αποσπάσματα της ομιλίας του Μόρσι για τη Συρία, ούτε την είδηση περί αποχώρησης της συριακής αντιπροσωπείας.
 
Το Ιράν είχε επενδύσει στην επίσκεψη του Μόρσι στη χώρα, την πρώτη Αιγυπτίου επικεφαλής του κράτους τα τελευταία 30 χρόνια. Οι δύο χώρες έχουν διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις από την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν το 1979 εξαιτίας της ειρηνευτικής συνθήκης που υπέγραψε η Αίγυπτος με το Ισραήλ.

Η Τεχεράνη όχι μόνο ήλπιζε να αποκαταστήσει πλήρως τις διπλωματικές της σχέσεις μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Μόρσι, αλλά και, ως θερμός υποστηρικτής του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, να προσελκύσει το Κάιρο ως σύμμαχο στην προσπάθειά της να διατηρήσει το καθεστώς Άσαντ στην εξουσία.

Πηγή: protothema.gr
TAGS