«Το καθήκον μου είναι να πω την αλήθεια στους Γάλλους, ότι η σημερινή οικονομική κρίση είναι εξαιρετικής σοβαρότητας και δεν θα γλιτώσει απ' αυτήν καμία χώρα», σημείωσε σε δραματικό ύφος ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. «Δεν υπάρχουν περιθώρια για να κρίνουμε το παρελθόν, αλλά μόνον για να δράσουμε ήδη από σήμερα ώστε να προετοιμάσουμε το μέλλον», τόνισε με δραματικό ύφος ο γάλλος πρόεδρος.


«Βρισκόμαστε ενώπιον μιας κρίσης εξαιρετικής σοβαρότητας, μιας μακράς κρίσης, η οποία διαρκεί ήδη περισσότερα από τέσσερα χρόνια και από την οποία καμία από τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, ακόμη και από τις αναδυόμενες, δεν είναι δυνατό εφεξής να γλιτώσει», ανέφερε σε αποστροφή του λόγου του στο Σαλόν-εν-Σαμπάν, στην ανατολική Γαλλία, ο κ. Ολάντ.

«Η ανάπτυξη επιβραδύνεται παντού και οι τιμές των πρώτων υλών, των δημητριακών λόγω επίσης κλιματικών αιτιών, όπως και κερδοσκοπικών, αλλά και του πετρελαίου αυξάνονται σημαντικά», αναγνώρισε, περιγράφοντας το ζοφερό διεθνές σκηνικό, ο ανώτερος θεσμικός παράγοντας της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά τον Νικολά Σαρκοζί και τις ευθύνες που τον βαραίνουν, ο διάδοχός του δήλωσε «δεν θα επανέλθω στις χθεσινές και τις προχθεσινές ευθύνες».