Απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών, ο καρδινάλιος Κάρλο Μαρία Μαρτίνι, η «προοδευτική φωνή» της Καθολικής Εκκλησίας, ο οποίος υπέφερε εγώ και χρόνια από τη νόσο του Πάρκινσον. Ο καρδινάλιος είχε υποστεί μια σοβαρή κρίση, πριν από δυο εβδομάδες, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του. Ο ίδιος ζήτησε να μην υποβληθεί σε θεραπείες που θα παρέτειναν άσκοπα την τελευταία φάση της ζωής του.    Πρόκειται να κηδευτεί στην Ιερουσαλήμ, όπως είχε ζητήσει ο ίδιος εδώ και καιρό.

Από το 1979 μέχρι και το 2002, ήταν αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου, όπου και είχε καταφέρει να κατακτήσει τους πιστούς με τον άμεσο λόγο του. Είχε προσεγγίσει τους άπιστους, τους Εβραίους, τους περιθωριακούς εκφράζοντας, παράλληλα, την ειλικρινή του εκτίμηση προς την Ορθοδοξία.

Μια ομάδα τρομοκρατών της οργάνωσης Prima Linea (Πρώτη Γραμμή) είχε αποφασίσει να παραδώσει τα όπλα στον καρδινάλιο αυτό την δεκαετία του '80, μετά από μια τραγική περίοδο, που σηματοδοτήθηκε από απαγωγές και εκτελέσεις, ενώ το 2005, ήταν από τους επικρατέστερους υποψήφιους για το ανώτατοι αξίωμα του ποντίφικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις πρώτες ψηφοφορίες του κονκλαβίου, κατάφερε να συγκεντρώσει εξήντα έξι ψήφους. Ο ίδιος ο Μαρτίνι, όμως-πιθανότατα λόγω και της κατάστασης της υγείας του- είχε ζητήσει από τους υποστηρικτές του να επιλέξουν, ως νέο πάπα, τον Γερμανό Γιόζεφ Ράτσινγκερ.

Σε ένα από τα τελευταία του βιβλία είχε γράψει ότι «οι νέες τεχνολογίες που επιτρέπουν όλο και πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις επί του ανθρώπινου σώματος, χρειάζονται επιπλέον σοφία, για να μην συνεχίζονται οι διάφορες θεραπείες όταν πλέον δεν ωφελούν». Μια τάση που από αρκετούς παρατηρητές ερμηνεύθηκε ως άνοιγμα προς την ευθανασία, έστω και υπό συγκεκριμένους όρους. Το προσωνύμιο «επίσκοπος του διαλόγου» που είχε δεν ήταν τυχαίο.