Έκκληση για μια προσπάθεια «εθνικής ανοικοδόμησης» στις ΗΠΑ απηύθυνε σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα, χαιρετίζοντας τη δεύτερη επέτειο από τον τερματισμό των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ. Ο αμερικανός πρόεδρος κήρυξε το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ στις 31 Αυγούστου του 2010, έπειτα από επτά χρόνια πολέμου. Οι αμερικανοί στρατιώτες επέστρεψαν στην πατρίδα τους στα τέλη του 2011.

«Γυρνώντας σελίδα έπειτα από περίπου δέκα χρόνια πολέμου, είναι καιρός να κάνουμε τώρα μια προσπάθεια εθνικής ανοικοδόμησης», δήλωσε ο Ομπάμα, ενώ εξήρε τις ικανότητες και την πειθαρχία των Αμερικανών στρατιωτικών και δεσμεύτηκε να τους αποζημιώσει προσφέροντάς τους καλύτερη πρόσβαση στην εργασία και τη στέγαση.

«Κανένας άνθρωπος που πολέμησε γι' αυτή τη χώρα δεν θα πρέπει να οφείλει να αγωνιστεί για να βρει μια δουλειά ή μια στέγη κατά την επιστροφή του», ανέφερε στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του μήνυμα.

«Είναι καιρός να ανοικοδομήσουμε ένα έθνος ικανό να επιτύχει τα ιδεώδη για τα οποία τόσοι Αμερικανοί πολέμησαν, ένα έθνος που θα μπορεί να πραγματοποιήσει το όνειρο για το οποίο θυσιάστηκαν», πρόσθεσε.